Η ήττα της πολιτικής

Η ήττα της πολιτικής

Σε λιγότερο από 100 µέρες οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θλιβερή για όλους τους Ευρωπαίους είναι η πλήρης απουσία πολιτικής απέναντι στα προβλήµατα, τα πραγµατικά και σοβαρά προβλήµατα των πολιτών της ηπείρου. Οι Ευρωπαίοι κυβερνώντες έχουν δηµιουργήσει µια ατέλειωτη γραφειοκρατία, άγονται και φέρονται από συµφέροντα τόσο άλλων οικονοµικών αγορών όσο και επιχειρηµατιών, έχοντας αφήσει στο παρελθόν την ουσία, την ιδέα από την οποία δηµιουργήθηκε η Ενωση, η οποία θα εξασφάλιζε την ειρήνη και τη συνεργασία µεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τη σταθερότητα και την οικονοµική ανάπτυξη. Εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει, χρήµατα για την αγροτική παραγωγή δεν υπάρχουν, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται χρόνο µε τον χρόνο σε ολόκληρη την Ενωση και απέχουν εκκωφαντικά από την καθηµερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών της.

Επιπροσθέτως, η οικονοµική ανασφάλεια, η επί σειρά ετών ανύπαρκτη µεταναστευτική πολιτική, η αυξανόµενη ανισότητα των κοινωνικών στρωµάτων και η ανικανότητα αντίδρασης σε κρίσεις όπως η πανδηµία της Covid-19 δηµιουργούν ασφυκτικό κλίµα, τόσο ασφυκτικό που έδωσε στο τέλος βήµα στην αύξηση των ακροδεξιών κοµµάτων και ναζιστικών µορφωµάτων.

Και όλα δείχνουν ότι η άνοδός τους θα είναι µεγάλη και στις επερχόµενες ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγµή η χώρα µας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εναγκαλίζεται και συµµαχεί µε ντόπιους, ξένους και κερδοσκόπους ολιγάρχες, έχοντας εξασφαλίσει ταυτόχρονα µια πρωτόγνωρη παντοδυναµία στα ΜΜΕ. Ολοι αυτοί είναι σήµερα που επί της ουσίας διοικούν τη χώρα. Αυτό φρονώ ότι είναι ήττα της ίδιας της πολιτικής και αυτό µας αφορά όλους.

Είναι χρέος λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον να δώσουµε διέξοδο. Να υπερασπιστούµε τα συµφέροντα των πολιτών και να δουλέψουµε για την κοινωνική συνοχή.

Οι προοδευτικές δυνάµεις της Ευρώπης οφείλουµε να δώσουµε απαντήσεις ώστε να δηµιουργηθεί ένα καλύτερο µέλλον για τους πολίτες της Ενωσης. Για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονοµική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική βιωσιµότητα.

Και καθοδηγητικές αρχές θα πρέπει να είναι:

    • H κοινωνική συνοχή (µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και προώθηση της ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες).
    • H προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης (προτείνοντας πολιτικές που θα προωθούν τη χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και τη µείωση των εκποµπών αερίων, επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και υιοθέτηση πολιτικών που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προωθούν τη βιωσιµότητα).
    • Η δηµοκρατία και η διαφάνεια (ενίσχυση της δηµοκρατίας και της συµµετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, καθώς και διαφάνεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων).
    • Η κοινή εξωτερική πολιτική.
    • Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
    • Η προώθηση της δηµόσιας υγείας (προγράµµατα υγείας που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες) και
    •  Η ενίσχυση της εργατικής προστασίας (µε πολιτικές που θα ενισχύουν τα δικαιώµατα των εργαζοµένων και θα προστατεύουν την αξιοπρέπειά τους).

Με την υιοθέτηση αυτών των αρχών και την εφαρµογή ολοκληρωµένης πολιτικής που θα εστιάζει στην ευηµερία και την ασφάλεια των πολιτών οι προοδευτικές αριστερές δυνάµεις µπορούν να σταθούν στον αντίποδα της ακροδεξιάς και του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισµού.

Η πολιτική αλλαγή δεν µπορεί να έρθει πια µε κινήµατα δυσαρεστηµένων/αγανακτισµένων ούτε µε λογικές µετώπων, εσωκοµµατικές συσπειρώσεις ή µε τιµωρητικές λογικές. Ολα αυτά είναι λογικές ήττας και εσωστρέφειας.

Κοιτάµε στα µάτια την απαξίωση της πολιτικής σήµερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντιλαµβανόµαστε την κρίση εµπιστοσύνης στο πολιτικό σύστηµα. Αφουγκραζόµαστε την αγανάκτηση, τη διαφθορά και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες.

Και λέµε ως εδώ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανασυντάσσει τις δυνάµεις του. Ενεργοποιούµαστε µέλη και φίλοι, καλούµε κάθε προοδευτικό πολίτη της χώρας όχι να συστρατευτεί στην προσπάθειά µας αλλά να γίνει και µέρος αυτής, για να απαντήσουµε, να επαναπροσδιορίσουµε και να εξειδικεύσουµε όλα τα παραπάνω θέµατα.

Ξαναφέρνουµε την πολιτική στο προσκήνιο.
Από την κοινωνία.
Με την κοινωνία.
Για την κοινωνία.

Η Παναγιώτα Αράπη – Μπελώνη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter