Η (κακή) τύχη του Βέμπερ κρίθηκε σε ένα δείπνο το βράδυ της Τετάρτης

Η (κακή) τύχη του Βέμπερ κρίθηκε σε ένα δείπνο το βράδυ της Τετάρτης

Ευρω-γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα. «Στις Βρυξέλλες γίνονται συναντήσεις, που προετοιμάζουν άλλες συναντήσεις, που προετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής» γράφουν στους Financial Times οι ανταποκριτές στην έδρα της ΕΕ, Αλεξ Μπάρκερ και Μεχρίν Καν.

Και φαίνεται ότι κάποια από αυτές τις αλλεπάλληλες και συστηματικές, αν όχι συστημικές, διαδικασίες στο παρασκήνιο δεν πήγε καθόλου καλά για τον Βαυαρό εκλεκτό της Μέρκελ για την Κομισιόν, τον 46ρονο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η (κακή) του τύχη κρίθηκε σε ένα δείπνο το βράδυ της Τετάρτης, στον τέταρτο όροφο της έδρας του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) του ευρωκοινοβουλίου, στο κέντρο της λεγόμενης «Γιούρολαντ» των Βρυξελλών.

Γύρω από το τραπέζι έκατσαν ο ίδιος ο Βέμπερ με το άτυπο «προεδρείο» του ΕΡΡ. Ονομάζεται έτσι γιατί όλοι οι συμμετέχοντες είναι ή υπήρξαν κατά κάποιον τρόπο «πρόεδροι»: πρώην ή νυν επικεφαλής χριστιανοδηκρατικών κομμάτων, πρώην ή νυν επικεφαλής της ομάδας του κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, πρώην ή νυν πρόεδροι της Κομισιόν όπως ο απερχόμενος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους παρευρισκόμενους ήταν Γερμανοί. Αυτή τη φορά παρευρέθη και μία «γκεστ σταρ» : η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, ηγέτιδα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Το κλίμα για τον Βέμπερ ήταν βαρύ από την πρώτη στιγμή, όπως γράφουν οι ανταποκριτές των Financial Times επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες ανώνυμες πηγές. Επί τρεις εβδομάδες, διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι, ο Βέμπερ προσπάθησε εις μάτην να συγκροτήσει μία πλειοψηφία ευρωβουλευτών ικανή να τον χρίσει διάδοχο του Γιούνκερ. Απέτυχε.

Ακόμη και ο πιστός δεξιός Πολωνός, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014, αποφάσισε να στείλει μήνυμα σε όλους τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων «να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύντομα». Μετά την άρνηση του Μακρόν να στηρίξει τον Βέμπερ, αυτό ήταν το δεύτερο πλήγμα για μία πολύ «γερμανική» υποψηφιότητα που αντιμετώπιζε την καχυποψία των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών και των ενισχυμένων στις πρόσφατες ευρωεκλογές Πράσινων.

Μόνο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έμεινε να στηρίζει τον εκλεκτό της. Οι παρευρισκόμενοι στο δείπνο ύψωσαν για τελευταία φορά τα ποτήρια τους με ακριβό κρασί και διαπίστωσαν ότι είχαν δύο επιλογές. Είτε να επιμείνουν στην υποψηφιότητα Βέμπερ κηρύσσοντας πόλεμο στην πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε να προσφέρουν στον Βαυαρό μία τιμητική «αναγκαστική προσγείωση» σε κάποια άλλη θέση στην κορυφή της κομματικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Το άτυπο δείπνο της γερμανοκρατούμενου «προεδρείου» του ΕΡΡ δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει για αυτό το ζήτημα. Είναι όμως μία συνάντηση, που προετοιμάζει άλλες συναντήσεις, που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και τις αποφασιστικές επαφές των ηγετών του Λαϊκού Κόμματος.

Το βράδυ της Τετάρτης άναψε το «κόκκινο φως» για τον νεοφιλελεύθερο, επηρμένο και «εκπρόσωπο του παλαιού» Βαυαρό. Και αμέσως έγινε ορατό στο «πλυντήριο», όπως αποκαλούν οι Βερολινέζοι (λόγω του κυβικού του σχήματος και των τεράστιων στρογγυλών γυάλινων επιφανειών του) το κτήριο της γερμανικής καγκελαρίας.

Διαβάστε επίσης: Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι αποκλείουν τον Βέμπερ από την προεδρία της Κομισιόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter