Η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων λόγω επαναπροωθήσεων

Η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων λόγω επαναπροωθήσεων

Τα πυρά της εναντίον της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής εξαπέλυσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία απείλησε με διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λόγω της διενέργειας Pushbacks από πλευράς του ελληνικού κράτους.

Με μια σειρά από tweet αποφάσισε να απευθυνθεί στους υπουργούς Ναυτηλίας, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, και Γιώργο Γεραπετρίτη,  η Γιόχανσον. Η Επίτροπος απαίτησε την παύση των βίαιων επαναπροωθήσεων, τόνισε πως σε διαφορετική περίπτωση θα κοπεί η σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υπογράμμισε πως «η χρηματοδότηση συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ».

Η πραγμάτωση των tweet ήρθε μετά από συνάντηση της Επιτρόπου με τους εν λόγω Υπουργούς. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση από πλευράς των υπουργείων, αλλά ούτε και των ίδιων των υπουργών. Η είδηση φαίνεται επίσης να έχει διαφύγει της προσοχής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη είσοδο αποτελεί υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν, τώρα», δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή LIBE την Τρίτη προέταξε την προστασία της εθνικής κυριαρχίας από ανθρώπους που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια αδιαφορώντας για το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Ο Μηταράκης έριξε μάλιστα το φταίξιμο στην Τουρκία σε μια προσπάθεια μετριασμού των κυβερνητικών ευθυνών επί του ζητήματος σημειώνοντας πως «σύμφωνα με σημαντικό αριθμό μαρτυριών από αιτούντες άσυλο, οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις παράνομες αναχωρήσεις».

Η Γιόχανσον σε επόμενο tweet ανέφερε πως η Αθήνα θα θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο ένα νέο σύστημα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα του.

Η σιωπή από πλευράς των ελληνικών αρχών αλλά και των αξιωματούχων τους οποίους ανέφερε συνεχίζει να είναι πνιγηρή.

Το γεγονός ωστόσο έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο  καθώς δημοσίευμα του Al Jazzera τονίζει πως «η Αθήνα έχει σκληρύνει την πολιτική της τον τελευταίο χρόνο αυξάνοντας τις χερσαίες και θαλάσσιες περιπολίες, επεκτείνοντας έναν συνοριακό φράχτη και χτίζοντας καταυλισμούς με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στα νησιά της κοντά στην Τουρκία. Έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις λεγόμενες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι αναχαιτίζει βάρκες στη θάλασσα για να προστατεύσει τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ» επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ενόπιον της επιτροπής LIBE της ΕΕ.

Αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης με την ελπίδα να μην αμφισβητήσει την σοβαρότητα των δηλώσεων όπως έκανε στην περίπτωση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα:

Αδιευκρίνιστες και … οι επαναπροωθήσεις για τον Νότη Μηταράκη

Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Μηταράκης συνεχίζει το γαλάζιο αφήγημα περί ασφάλειας στα σύνορα και στην Επιτροπή LIBE της ΕΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter