Αδιευκρίνιστες και … οι επαναπροωθήσεις για τον Νότη Μηταράκη

Αδιευκρίνιστες και … οι επαναπροωθήσεις για τον Νότη Μηταράκη

Τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κλήθηκε από την επιτροπή LIBE της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκρινίσει τα αδιευκρίνιστα. Τα αδιευκρίνιστα αυτή την φορά δεν αφορούσαν υπερφουσκωμένους προσωπικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτικών αξιωματούχων, αλλά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Αφού κάθισε αναπαυτικά στη δερμάτινη καρέκλα του ο υπουργός ξεκίνησε να ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική γραμμή καταφανών ψεμάτων και ακροδεξιού παραληρήματος που εφαρμόζει η παράταξή του σε εθνικό επίπεδο, αδιαφορώντας για την ορμπανικού χαρακτήρα εικόνα που δημιουργεί μια τέτοια πολιτική απόφαση.

Ο Νότης Μηταράκης αρνήθηκε τα πάντα. Μίλησε για συνεργασία ΜΚΟ και διακινητών. Έριξε το φταίξιμο για την υπερσυγκέντρωση προσφυγικού πληθυσμού στα ελληνικά νησιά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκία, η οποία όπως μας είπε εκθέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο με την αντιμεταναστευτική πολιτική της, ωστόσο θεωρείται ασφαλής χώρα. Αναφερόμενος στο έργο της κοινωνίας των πολιτών το χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτο, αποκρύπτοντας το γεγονός πως η πάγια στάση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και τον δημόσιο και θεσμικό στιγματισμό των αλληλέγγυων, οι οποίοι στη χώρα μας χαρακτηρίζονται δημόσια ως «ανθέλληνες», και ταυτίζονται με «διακινητές». Σε ότι αφορά τα των επαναπροωθήσεων, αρνήθηκε ανερυθρίαστα τα πάντα και προέταξε την εθνική ασφάλεια, υπονομεύοντας το δικαίωμα στη ζωή. Αναπαράγοντας το βασικό επιχείρημα του ακροδεξιού/αντιμεταναστευτικού Λόγου που θέλει την Ελλάδα προστάτιδα των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων υπογράμμισε πως παρά τις καταγγελίες από «τρίτα μέλη», (τα οποία λογικά θα πρέπει να είναι και αξιοσημείωτα μέλη της αξιοσημείωτης κοινωνίας των πολιτών) η Ελλάδα έχει δράσει εντελώς εντός του Διεθνούς Δικαίου το οποίο δεν προβλέπει δικαίωμα εισόδου στην χώρα μιας και κάτι τέτοιο θα θεωρούταν προσβολή στην εθνική κυριαρχία.

Την επόμενη μέρα, δημοσίευμα του ΕUobserver, και η κοινή έρευνα Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München να φέρνουν στο φως καταγγελίες προσφύγων για ξυλοδαρμούς, συνεργασία διακινητών με δυνάμεις της ΕΛ. ΑΣ., στέγαση διακινητών στον ίδιο χώρο με τις αστυνομικές αρχές του Έβρου. Με δύο λόγια διαψεύδουν τον έλληνα υπουργό και κάνοντας λόγο για σύγχρονους σκλάβους στην περιοχή του Έβρου οι οποίοι κρατούνται κλειδωμένοι μεταξύ επιχειρήσεων επαναπροώθησης και βγαίνουν μόνο για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των ελλήνων. Οι άνθρωποι αυτοί στρατολογήθηκαν βίαια από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες για αντάλλαγμα τους προσφέρουν έγγραφα που τους επέτρεπαν να μείνουν στην Ελλάδα για 25 ημέρες.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και μαρτυρίες προσφύγων. «Όλες οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής του Έβρου», αναφέρει το δημοσίευμα της LightHouseReports.

Ένα άλλο δημοσίευμα αυτή την φορά στην Guardian αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς (σ.σ. για επαναπροωθήσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο), επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει μια “σταθερή αλλά δίκαιη” μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο οι ντόπιοι στα παραμεθόρια χωριά μίλησαν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως με μάσκα, οι οποίοι “δουλεύουν” για την αστυνομία, και δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική της χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως πληρεξούσιων στις απωθήσεις».

Η Guardian αναφέρει επίσης πως επικοινώνησε με τα αστυνομικά τμήματα στο Τυχερό και το Νέο Χειμώνιο, τον υπουργό Προστασίας των Πολιτών και τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων του Έβρου πολλές φορές, αλλά δεν είχε καμία απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Τη Δευτέρα (27 Ιουνίου), ο Ebrahim Azard είπε στον EUobserver ότι είχε χτυπηθεί από Έλληνες κομάντο στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία τον Απρίλιο του περασμένου έτους.  «Μας έγδυσαν και μας πήγαν σε ένα απομακρυσμένο κτίριο δύο προς δύο για να μην μας ακούσει κανείς να ουρλιάζουμε», είπε.

Το ίδιο δημοσίευμα του EUobserver σημειώνει πως «ο Νότης Μηταράκης, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει αρνηθεί εδώ και καιρό οποιαδήποτε παράβαση (διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων) εν μέσω ισχυρισμών ότι τα αναφερόμενα περιστατικά αποτελούν μέρος μιας τουρκικής μηχανής προπαγάνδας. Την θέση αυτή διατήρησε για άλλη μια φορά τη Δευτέρα, όταν είπε στους Ευρωπαίους βουλευτές στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαίωμα στη ζωή».  Μάλιστα «επικαλέστηκε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι συνοπτικές συλλογικές απελάσεις επιτρέπονται υπό ορισμένες συνθήκες».

Τι έχει να πει για όλα αυτά ο κύριος Μηταράκης, ο οποίος δεν γνωρίζει ποια είναι η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμφισβητεί τα πορίσματά της και ποινικοποιεί κατά συρροήν δια του δημόσιου λόγου τουτην αλληλεγγύη των υπερασπιστών;

Διαβάστε επίσης

Αποκάλυψη-σοκ: «Σκλάβοι» μετανάστες αναγκάζονται από την ελληνική αστυνομία να κάνουν pushback στον Έβρο

Ο Μηταράκης συνεχίζει το γαλάζιο αφήγημα περί ασφάλειας στα σύνορα και στην Επιτροπή LIBE της ΕΕ

Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter