Η «Κούβα» στο μουσείο Ηρακλειδών

Η «Κούβα» στο μουσείο Ηρακλειδών

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος του Θανάση Μπίρλη

Φωτορεπορτάζ από το ανυπόταχτο στον χρόνο νησί της Καραϊβικής, την Κούβα, παρατίθεται στο λεύκωμα που παρουσίασε ο επιχειρηματίας και φωτογράφος Θανάσης Μπίρλης στο Μουσείο Ηρακλειδών την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022. Αποτελεί την έκδοση που προέκυψε από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του στην Κούβα. Μια καταγραφή οπτικών εμπειριών.

Στο καλαίσθητο λεύκωμα εκείνο που εντυπωσιάζει, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του, είναι η ίδια γοητεία της φθοράς. Μια αντίστοιχη εντύπωση άφηνε και η έκθεση του φωτογράφου «Αόρατη Πόλη», πάλι στο Μουσείο Ηρακλειδών, με εικόνες από αθηναϊκά σπίτια σε κακή ή καλύτερη κατάσταση. Εντούτοις στο παρόν φωτογραφικό λεύκωμα εντοπίζεται μια ουσιώδης διαφορά: στην Κούβα, η φθορά είναι η καθημερινότητα, είναι το παρόν. Η Κούβα είναι σαν ένα ανοιχτό ζωντανό μουσείο, που προσπαθεί ανεπιτήδευτα να κρατήσει την εικόνα του παρελθόντος, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή ή επειδή η άλλη επιλογή είναι ένα δύσκολο σήμερα.

Ο Θανάσης Μπίρλης καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τόσο τη γοητεία της φθοράς όσο και τη ζωντάνια των πόλεων, την πολύχρωμη καθημερινότητα των ανθρώπων, το γέλιο και το τραγούδι τους. Μπορείς σχεδόν να ακούσεις τις φωνές, τις μουσικές, να μυρίσεις τα αρώματα, να γευτείς τα μπαχαρικά, να ακούσεις τον σκληρό ήχο των παλιών, πολλάκις ανακατασκευασμένων ή επιδιορθωμένων με πατέντες μηχανών των θηριωδών στην όψη αμερικανικών αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’50.

Με τον φακό του αγγίζει τρυφερά νεανικές αυταπάτες, παραθέτει εικόνες χωρίς να καθοδηγεί ή να εκβιάζει συμπεράσματα.

Το λεύκωμα διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο), το οποίο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 ως τις 17:00.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter