Η κρυφή ιστορία πίσω από το ζευγάρι ηλικιωμένων που κοιμόταν στο δρόμο

Η κρυφή ιστορία πίσω από το ζευγάρι ηλικιωμένων που κοιμόταν στο δρόμο

Το τέλος, όπως γράψαμε νωρίτερα στο documentonews.gr, για το ηλικιωμένο ζευγάρι που κοιμόταν 45 ημέρες στο προαύλιο μιας εκκλησίας στον Κεραμεικό ήταν καλό. Μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων. 

Η ιστορία απ΄τα μάτια του κ. Φίλιππου

Πριν από 45 ημέρες, ο κ. Φίλιππος και η κα Ελένη, παντρεμένοι σχεδόν μισό αιώνα, έμειναν άστεγοι. Όπως μας είπαν, έμεναν σ’ ένα σπίτι στον Βοτανικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρχισαν όμως να χρωστούν ενοίκια. Συσσωρεύτηκαν πολλά χρέη και έτσι η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε να τους κάνει έξωση. «Δεν την κατηγορώ. Είχε και αυτή υποχρεώσεις. Την καταλαβαίνω», δήλωσε ο 80άχρονος.

Έτσι, βρέθηκαν στο δρόμο, μαζί με κάποια λίγα πράγματα που είχαν από το σπίτι. Τα υπόλοιπα, ήταν από τις δωρεές όσων ευαισθητοποιήθηκαν. Ακόμη και πριν πάρει δημοσιότητα η υπόθεση.

Ο κ. Φίλιππος έχει βγει εδώ και χρόνια στη σύνταξη. Παλιά έκανε διάφορες δουλειές. Έχει εργαστεί, όπως μας είπε, ως οικοδόμος ενώ έκανε και μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες. Κατάφερε να μαζέψει τα ένσημα που έπρεπε για να πάρει σύνταξη.

Η γυναίκα του, η κα Ελένη, πριν γνωριστούν ακόμα με τον κ. Φίλιππο, ζούσε στη Γερμανία. Όταν ήρθε στην Ελλάδα έπιασε δουλειά σε παλιό εργοστάσιο σοκολάτας. Εκεί γνώρισε και τη κυρία Μαρία που ήταν μαζί μας την ώρα που μιλούσαμε. Έγιναν φίλες. Η κα Μαρία μένει λίγα μέτρα πιο πάνω σ΄ένα μικρό σπιτάκι. Γύρω στα 35-40 τετραγωνικά. Την φιλοξενεί ο αδερφός της και όπως μας είπε, δεν υπήρχε χώρος να τους πάρει στο σπίτι της, έστω για λίγες ημέρες. «Ε δεν ήταν εύκολο. Μικρό το σπίτι. Που να μας χωρέσει όλους», μας είπε η κα Ελένη χωρίς να εκφράζει κάποιο παράπονο. Η κυρία Μαρία, όπως μας είπε ο 80άρχονος, ήταν εκείνη που έκανε το προξενιό. Πλέον, μετρούν κοντά στα 45 χρόνια ζευγάρι. «Καμιά φορά μαλώναμε, και μαλώνουμε δηλαδή, αλλά για να μείνουμε μαζί μισό αιώνα, περνάμε και καλά. Την αγαπάω», μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Φίλιππος.

Ο γιος έφυγε απ’ τα ναρκωτικά

Η ζωή έχει σταθεί σκληρή στο ζευγάρι. Ο γιος τους, ο Στέλιος, όπως μας λέει με δάκρυα στα μάτια ο 80άχρονος, πέθανε στα 19 του. Ήταν χρήστης ναρκωτικών. «Ο Στέλιος έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Κατέληξε στην ηρωίνη. Του “δόκανε” νοθευμένη δόση. Πέθανε 19 χρονών. Πάνε 20 χρόνια από τότε».

Η κόρη τους, μένει πια στο Ισραήλ, σύμφωνα με την κα Ελένη. Είχε επικοινωνήσει πριν μήνες μαζί της και της το είχε πει. Είναι εκεί μαζί με τον άντρα της. Εδώ δεν είχε δουλειά. Μοίραζε φυλλάδια για λίγα ευρώ την ημέρα.

«Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται σωστά. Κακό είναι μην σκέφτεται καλά ένας άνθρωπος και να ενοχλεί τους άλλους. Ένας που πάει και σκοτώνει, σκέφτεται σωστά; Ένας που πάει και κλέβει σκέφτεται σωστά; Έτσι καταστρέφονται», μας είπε ο κ. Φίλιππος.

Η άλλη ματιά

Μια διαφορετική ιστορία για το ηλικιωμένο ζευγάρι μοιράστηκαν με το documentonews.gr ο πάτερ Ιγνάτιος του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και διάφοροι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πάτερ Ιγνάτιος, τους φιλοξενούσε τους τελευταίους μήνες στον ξενώνα. Δεν έμεναν ακριβώς πριν βρεθούν στο δρόμο σε σπίτι που νοίκιαζαν. Αλλά, στον ξενώνα της ενορίας.

«Ήρθαν σε μένα και μου ζήτησαν να μείνουν δύο μήνες για να μαζέψουν χρήματα από τη σύνταξη που παίρνουν και να πιάσουν άλλο διαμέρισμα. Και εγώ συμφώνησα. Είπα και περισσότερους από δυο μήνες αν χρειαστεί. Και το λέω αυτό, γιατί ανθρώπους άνω των 65 ετών δεν μπορώ να τους φιλοξενήσω. Ο νόμος μας περιορίζει. Ρισκάρω και τους βάζω. Πέρναγαν οι μήνες. Τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι. Δεν έκαναν τίποτα».

Τον ρωτάμε γιατί αποφάσισε να τους διώξει. «Έβγαλαν μαχαίρια στον ξενώνα. Και μεταξύ τους πήγαν να σφαχτούν. Το αντρόγυνο. Ο Φίλιππος έβγαλε μαχαίρι στην Ελένη. Αυτός το παίζει και μάγκας και τρελός. Ήρθε η αστυνομία».

Και γιατί αφού έγινε ό,τι έγινε δεν τους άνοιγε έστω την εκκλησία να κοιμούνται μέσα τα βράδια; «Θα έβρισκα τρόπο. Αλλά δεν γινόταν με τον Φίλιππο. Δεν ήθελε να μιλήσει καθόλου. Τώρα ήρθε να μου μιλήσει. Μια μέρα στο παρελθόν πήγα να του μιλήσω και μου φώναζε: “άφησέ με. Εγώ θα κάνω ό,τι θέλω”. Τώρα πουλάει τρέλα. Είναι φοβερός άνθρωπος. Δεν είναι τόσο απλός και καλός.

Τόσο ο πάτερ Ιγνάτιος, όσο και άλλοι που μίλησαν στο documentonews.gr ισχυρίστηκαν και κάτι ακόμη. Ότι ο κ. Φίλιππος είχε προβλήματα με τον τζόγο. «Το έλεγε η γυναίκα του. Το ξέρουν αρκετοί».

Όπως ειπώθηκε, ίσως και γι’ αυτό να μην επιθυμούσε να μεταφερθεί εξ’αρχής σε μια δομή του δήμου. Αρκετοί περαστικοί περνούσαν και άφηναν και χρήματα εκτός από φαγητά, ρούχα και κουβέρτες. Καθώς μιλούσαμε με τον πατερ Ιγνάτιο, ο κ. Φίλιππος μας πλησίασε θέλοντας να μιλήσει μαζί του. Δεν συμφώνησε ο πάτερ και έτσι αποχώρησαν και οι δυο.

Ακριβώς μετά την ομιλία μας με τον πάτερ Ιγνάτιο προσεγγίσαμε τον κ. Φίλιππο για να μας μιλήσει ξανά. Να μας πει τη δική του άποψη. Αρνήθηκε. Μας φώναζε μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος. Μας έδιωχνε αγγίζοντάς μας στον ώμο. Με φωνές αντιμετώπισε και άλλους τις προηγούμενες ημέρες όπως ενημερωθήκαμε αργότερα. Με μερικούς μάλιστα μιλούσε ήρεμα τη μια μέρα και με φωνές την επόμενη.

Ανεξαρτήτως το παρελθόν. Ανεξαρτήτως τις πράξεις και τις ενέργειες. Αυτό που έχει σημασία, το ανθρώπινο πάνω απ΄όλα, είναι να έχει το ηλικιωμένο ζευγάρι μια στέγη από πάνω του. Όπως κάθε άλλος άστεγος. Ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Η λύση δόθηκε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter