Η κυβέρνηση μοιράζει τα 11 εκατ. ευρώ σε άγνωστες ιστοσελίδες μηδαμινής επισκεψιμότητας

Η κυβέρνηση μοιράζει τα 11 εκατ. ευρώ σε άγνωστες ιστοσελίδες μηδαμινής επισκεψιμότητας

Με κρυφά κριτήρια που μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει μοιράζει αλά… ΚΕΕΛΠΝΟ σε γνωστά, άγνωστα αλλά και μη… εξαιρετέα ΜΜΕ τα 11 εκατομμύρια ευρώ της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”.

Μερίδιο από το ζεστό κρατικό χρήμα λαμβάνουν γνωστά ειδησεογραφικά sites αλλά και ιστοσελίδες με… «ανάλαφρη» θεματολογία. Απορίας άξιο με ποια κριτήρια επιλέγονται αν όχι αυτά της επισκεψιμότητας και του ειδησεογραφικού τους ρόλου. Αυτόν της ενημέρωσης. Άραγε αν το documentonews.gr και το koutipandoras.gr είχαν και αυτά «ανάλαφρη» θεματολογία, θα είχαν συμπεριληφθεί;

Η κυβέρνηση τα έχει αποκλείσει σκανδαλωδώς από την καμπάνια του “Μένουμε Σπίτι” μαζί φυσικά την εφημερίδα Documento. Και όλα αυτά χωρίς να έχει γνωστοποιήσει για ποιούς λόγους και με ποιά κριτήρια. Πως είναι δυνατόν να αποκλείονται μια από τις μεγαλύτερες κυριακάτικες εφημερίδες και δυο από τα δημοφιλέστερα ειδησεογραφικά sites;

Χρήμα αλά ΚΕΕΛΠΝΟ σε άγνωστα sites

Ζεστό κρατικό χρήμα λαμβάνουν πέρα των γνωστών ιστοσελίδων και πάρα πολλές άλλες, σχεδόν ανύπαρκτες, που βρίσκονται στον πάτο της διαδικτυακής επισκεψιμότητας. Ο τρόπος που επέλεξε η ΝΔ να μοιράσει τα εκατομμύρια της πανάκριβης καμπάνιας θυμίζει τακτικές ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν δηλαδή χιλιάδες ευρώ έβγαιναν από τον κρατικό κορβανά κάθε μήνα για να δοθούν ακόμη και σε ιστοσελίδες – “φαντάσματα”, όπως την περίφημη “Βελόνα και κλωστή”. Μάλιστα όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σε μια περίπτωση συναντάται και εκδοτική εταιρεία που είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis.

Στη λίστα των ιστοσελίδων που έχουν πάρει μερίδιο από την πίτα της πανάκριβης καμπάνιας που όπως έγραψε πριν λίγες μέρες το documentonews.gr υλοποιείται με… ελεύθερο και δωρεάν δημιουργικό (λόγκο) βρίσκονται άγνωστα στο ευρύ κοινό sites τα οποία διαθέτουν μηδαμινή επισκεψιμότητα.

Στον μακρύ κατάλογο των ΜΜΕ που παίρνουν κρατικό χρήμα συμπεριλαμβάνονται και sites της Ethos Media, εταιρείας που όπως αποκάλυψε το Documento αναφέρεται σε έκθεση του FBI στο #Novartis_Gate όσον αφορά το “πάρτι μίζας” με… “πλυντήρια” ανύπαρκτα ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκε σε σχέδια δωροδοκίας Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος στον τομέα φροντίδας υγείας, υπαινίχθηκε ότι η Novartis έκανε δουλειές με την Ethos Media».

Στον πάτο της επισκεψιμότητας

Ας δούμε όμως παραδείγματα ιστοσελίδων ΜΜΕ με πάρα πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη επισκεψιμότητα. Για την έρευνά μας βασιστήκαμε στα δεδομένα του similiarweb, της δημοφιλέστερης και πιο έγκυρης πλατφόρμας για την καταγραφή της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων του διαδικτύου. Επειδή μερικά sites δεν υπήρχαν καν στη βάση δεδομένων της, χρησιμοποιήσαμε και το Alexa, μια ακόμη γνωστή πλατφόρμα καταγραφής analytics (στατιστικά) ιστοσελίδων.

Χωρίς καμία λογική, τουλάχιστον ως προ το πιο βασικό, την επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας, η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς χιλιάδες ευρώ. Sites όπως τα Parapolitika.gr (361η), eleftherostypos.gr (461η), news.gr (298η), liberal.gr (266η), ereportaz.gr (3.584η), usay.gr (1.435η), τα οποία βρίσκονται αρκέτα πιο κάτω από το documentonews.gr και το koutipandoras.gr, συμπεριλήφθησαν στην πανάκριβη καμπάνια.

Φυσικά, από τη διαφημιστική πίτα των 11 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα μπορούσε να λείπει και το thepresident.gr τη γενική διεύθυνση του οποίου την έχει ο γνωστός… και μη εξαιρετέος Γιώργος Μουρούτης. Τι και εάν το site που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό βρίσκεται στην 1.593η θέση, για τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Δημητριάδη δικαιούται να πάρει μερίδιο.

Για να μπορείτε να συγκρίνετε, κρατήστε στο μυαλό σας ότι το documentonews.gr βρίσκεται στην 147η θέση όλων των sites στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του similarweb ενώ το koutipandoras.gr στην 250η.


To iatro.gr, που αυτοπαρουσιάζεται ως δίκτυο ιατρικής ενημέρωσης και έχει μόνο 1007 likes στη σελίδα του στο Facebook, 8 ακολούθους στο instagram (με κανένα ποστάρισμα) και 29 followers στο twitter (έκανε το τελευταίο tweet του στις 7 Ιουνίου του 2016) προβάλλει μπανεράκια της καμπάνιας των 11 εκατομμυρίων ευρώ παρά το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται καν στα δεδομένα του similarweb. Στην πλατφόρμα του Alexa εμφανίζεται στην θέση 21.180!

Ένα άλλο ειδησεογραφικό site με ιατρικό περιεχόμενο που προβάλλει διαφημίσεις της καμπάνιας είναι το virus.com.gr και βρίσκεται στη θέση 5.386 στο similar web και 1.209 στο Alexa. Ανήκει στην εταιρεία Ethos Media, της οποίας το όνομα, όπως αναφέραμε ήδη, είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis.

Και άλλα όμως sites της ethos media με πάρα πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα λαμβάνουν κρατικό χρήμα της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”. Για το insuranceworld.gr δεν υπάρχουν δεδομένα στην πλατφόρμα του similarweb. Στο Alexa βρίσκεται στη θέση 7.403. Το banks.com.gr βρίσκεται στην 2.971η θέση


Ένα ακόμη site με ιατρικό περιεχόμενο έχει μερίδιο της πίτας χωρίς όμως να υπάρχουν δεδομένα στο similarweb. Πρόκειται για το healthmag.gr που στο Alexa είναι στη θέση 3.968.

Πάμε να δούμε όμως και άλλα παραδείγματα. Το site childit.gr έχει ενσωματωθεί στα ΜΜΕ της καμπάνιας αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για την επισκεψημότητά του καθόλου στο similarweb. Στο Alexa εμφανίζεται στη θέση 7.403.

Ας συνεχίσουμε. Το site businessenergy.gr που έχει συμπεριληφθεί στην πανάκριβη καμπάνια δεν υπάρχει καν στη βάση δεδομένων του similarweb ενώ στο Alexa εμφανίζεται μόνο στην παγκόσμια κατάταξη (και όχι στης Ελλάδας) στη θέση 1.607.167!

Το ikivotos.gr (Κυβωτός της Ορθοδοξίας) δεν υπάρχει στο similarweb και στο Alexa φαίνεται στην θέση 19.539. Το ίδιο και η ιστοσελίδα womanidol που εμφανίζεται μόνο στο Alexa στη θέση 12.837.

Διαφημιστικές προβολές προβάλλονται και στο site platform.gr για το οποίο δεν υπάρχουν δεδομένα στο similarweb ενώ στο Alexa είναι 10.767. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που αυτοπαρουσιάζεται ως η «online εξέλιξη του Platform Magazine, το οποίο ξεκίνησε σαν το πρώτο free press περιοδικό στην Ελλάδα το 2008, αφιερωμένο αποκλειστικά στην κουλτούρα του δρόμου».  Άραγε, γνωρίζει κανένας το περιοδικό αυτό ή το site;

Στη θέση 12.045 βρίσκεται το axianews.gr ενώ στο 18.872 το dimarxos.gr. Αμφότερα φιλοξενούν banner της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”, επί πληρωμή. Το site toxrima.gr (των εκδόσεων του Ν. Καραμανλή Ν.Κ. Μedia Group) έχει και αυτό banner και βρίσκεται στην 8.163η θέση στο Alexa. Στο similarweb δεν υπάρχει καν. Και άλλα sites των ίδιων εκδόσεων (όπως το paraskhnio.gr 1.383), συμπεριλαβμάονται στη λίστα της καμπάνιας.

Σε αυτήν και το marketnews.gr (2.349), στο οποίο αρθρογραφούσε κάποτε ο Μπογδάνος και το οποίο ανήκει στην κυπριακή εταιρεία M.N. MarketNews Limited με director άλλη κυπριακή εταιρεία M.I. Fraters Limited η οποία με τη σειρά της συντατάταει σε πάρα πολλές άλλες εταιρείες.

Στην πίτα και το enimerosi24.gr (3.467).

Ακόμη, πάρα πολλά sites γνωστών ραδιοφωνικών σταθμών προβάλλουν banners της καμπάνιας αν και βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θέσεις όπως 3.873 (rythmosfm.gr), 6.996 (rockfm.gr), menta88.gr (6.524) κ.α.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με άλλα πολλά παραδείγματα καθώς υπάρχουν. Δεκάδες ακόμη ιστοσελίδες με πάρα πολύ χαμηλή ακόμη και μηδαμινή επισκεψιμότητα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των sites που έχουν πάρει μερίδιο από τα 11 εκατ. ευρώ.

Άραγε, η κυβέρνηση και ο ανιψιός του πρωθυπουργού δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την απήχηση των ΜΜΕ τα οποία θα μετέδιδαν το σημαντικό μήνυμα για τη Δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας; Δεν έπαιξε κανένα ρόλο η επισκεψιμότητα; Κανένα ρόλο το κύρος;

Η ΝΔ μοιράζει απροκάλυπτα ζεστό χρήμα αλά… ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ, η πλειοψηφία των οποίων πλέκει κάθε μέρα το εγκώμιό της για το πώς διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού. ΜΜΕ που δεν κάνουν ρεπορτάζ για την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Δεν βλέπουν καν ότι υπάρχει έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη απ’ την πρώτη γραμμή κάθε μέρα. Αντιθέτως το μόνο που τους νοιάζει είναι να προβάλλουν τί κάνει ο πρωθυπουργός στην καραντίνα, τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες που εννοείται ότι οι ίδιοι φταίνε γιατί δεν τηρούν… τα μέτρα και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την “ατομική ευθύνη”. Ούτε γραμμή δεν υπάρχει για την ευθύνη της κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή το documentonews.gr γράφει πώς αν η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τον Τύπο, ο οποίος σαφώς και χρειάζεται στήριξη, θα έπρεπε να προσφύγει σε οριζόντια μέτρα. Με αποδέκτες όλα τα ΜΜΕ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, με τον τρόπο που αποφάσισε να το πράξει, η ΝΔ σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, μοιράζει χρήμα μόνο και μόνο για να… φτιάξει το προφίλ της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter