Η κυβέρνηση απαξιώνει την κριτική για τις απευθείας αναθέσεις και τα golden boys από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση απαξιώνει την κριτική για τις απευθείας αναθέσεις και τα golden boys από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ
Στην… επιστροφή της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα για τις απευθείας αναθέσεις των σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ σε διάστημα 22 μηνών ως «πρόχειρη» προχώρησε ούτε λίγο-ούτε πολύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να απαντήσει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), για τα οποία της ασκείται και σήμερα σφοδρή κριτική. Απαξίωση και για την κριτική του Κινήματος Αλλαγής για τα στελέχη του ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα, με την κυβέρνηση να επικαλείται τα «παράπονα των πολιτών».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο 18μηνο (από 1-1-2020 έως 30-6-2021) ανατέθηκαν 2,17 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και 2,73 δις ευρώ με διαδικασίες κλειστού τύπου (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και κλειστή διαδικασία αρ. 28/αρ.265). Το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ που είχε δαπανηθεί στο 18μηνο ως τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο αφορά συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών, προμηθειών και μελετών, είχε εκτοξευθεί στο τέλος Οκτωβρίου στα 6,65 δις. ευρώ.

Ο «λογαριασμός» του τετραμήνου, ως εκ τούτου, από τον Ιούλιο του 2021 ως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,75 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα νεότερα στοιχεία για τις δαπάνες με αυτές τις πρακτικές από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, διάστημα δηλαδή τριών μηνών, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί.

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε όλα τα ρεκόρ: Απευθείας αναθέσεις 6,65 δισ. ευρώ μέσα σε 22 μήνες

Το σύνολο ως εκ τούτου των δαπανών του Δημοσίου μέσω απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαδικασιών χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για διάστημα 22 μηνών, ανέρχεται σε 6.665.723.915 ευρώ.

«Ο κύριος Τσίπρας επιδίδεται στην αγαπημένη του άσκηση του λαϊκισμού προσπαθώντας προφανώς να προκαλέσει περίεργους συνειρμούς στην κοινή γνώμη. Χωρίς επαρκή και πολύ ουσιαστική επεξεργασία σκόρπιων και διαφορετικών στοιχείων, μέσα από έναν αχταρμά προσπαθεί να εκπέμψει μηνύματα για να πείσει δήθεν τον κόσμο ότι υπάρχουν τομείς που γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη, ενώ δεν στηρίζεται η κοινωνία αρκετά» κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και σε νουθεσίες προς το πρόσωπό του.

«Θα του συνιστούσαμε να επεξεργαστεί πολύ πιο προσεκτικά τα στοιχεία τα οποία επικαλείται, να μην βάζει στον ίδιο κουβά ανόμοια πράγματα, για παράδειγμα αναθέσεις που έχουν γίνει από την αυτοδιοίκηση, ή να μην συναθροίζει στα ίδια νούμερα διαδικασίες που αφορούν ευρωπαϊκή νομοθεσία, και να μας παρουσιάσει τον κατάλογο και να μας πει σε ποιες από αυτές διαφωνεί, στον χώρο και στο περιβάλλον και για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου, που κατέληξε και πάλι στην επίκληση του «κοκτέιλ πολλαπλών κρίσεων» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση πάντοντε με πολύ μεγάλο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στο δημόσιο συμφέρον, φροντίζει για την ουσιαστική θωράκιση της χώρας και της κοινωνίας, απέναντι σε κάθε ανάγκη και σε κάθε απειλή τα δύο τελευταία χρόνια μέσα σε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον εξωγενών και επάλληλων κρίσεων» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση, ο Γ. Οικονόμου απέρριψε και την κριτική του Κινήματος Αλλαγής, αυτή τη φορά στο γεγονός πως η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει για τον ΕΦΚΑ στελέχη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να πράξει τα απαραίτητα για την αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις αυτές.

«Ο ΕΦΚΑ είναι ο οργανισμός εκείνος που συγκεντρώνει τα περισσότερα παράπονα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση κρίσιμων για τους πολίτες υποθέσεων, που αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη και την απονομή των συντάξεων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται, και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο ώστε ο οργανισμός αυτός να μπορέσει πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, οι οποίες ταυτίζονται και με την επιβίωσή τους» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας πως η κυβερνητική στρατηγική υπεράσπισης του ξεπουλήματος του ΕΦΚΑ στηρίζεται στη λαϊκιστική επίκληση επιμέρους προβλημάτων του οργανισμού.

«Ήδη έχουν γίνει άλματα το τελευταίο διάστημα στον ΕΦΚΑ. Και με βάση τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να είμαστε ακόμα πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών» πρόσθεσε, δίχως την παραμικρή απάντηση στο ζήτημα ουσίας που μπαίνει και από το ΚΙΝΑΛ για την τακτοποίηση ημετέρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter