Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για τα νούμερα της φτώχειας – Πανηγυρίζουν για την προβληματική ανάπτυξη

Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για τα νούμερα της φτώχειας – Πανηγυρίζουν για την προβληματική ανάπτυξη

Είναι να απορεί κανείς με το θράσος, αλλά αν κάποιος έχει εντρυφήσει στις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εύκολα διαπιστώνει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στο Reuters και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία «ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης». Ο Κ. Χατζηδάκης βασίζει αυτήν τη φούσκα στις επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις έναντι πινακίου φακής, στη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ, στον τουρισμό και στην Golden Visa.

Από την άλλη, την περασμένη Πέμπτη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης μας πληροφορούσαν με αναρτήσεις: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος που καταρτίζει ο Economist» και πλέον είναι 34η σε 91 χώρες. Προφανώς οι δύο αυτοί πολιτικοί που από τις θέσεις τους λειτουργούν ως σημαντικοί παίκτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θαυμάζουν το έργο τους, το οποίο συνίσταται στον στραγγαλισμό των πολιτών που πληρώνουν την αισχροκέρδεια που τροφοδοτεί τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Βέβαια, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ελέγχου διαπιστώνεται αύξηση κερδών άνω του 300% σε συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένους τομείς. Πώς να μην επιχαίρουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι σύμβουλοί της και πώς να μην καλούν τα γεράκια του νεοφιλελευθερισμού για να «επενδύσουν», αφού έχουν καταστρέψει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία ώστε να υπάρξουν γενναίες «επενδύσεις» σε ένα περιβάλλον με χαμηλούς μισθούς;

Συνθήκες επιβίωσης

Εδώ αναφύεται το ερώτημα: Το να φτιάξεις κοινωνίες νοτιοαμερικανικού τύπου στις οποίες η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού –άνω του 70%– ζει σε συνθήκες επιβίωσης ώστε να παράγονται αισχρά κέρδη για τα μονοπώλια και τα δημοσιονομικά μέσω ΦΠΑ συνιστά επιτυχία; Οταν μάλιστα αυτή η «επιτυχία» δεν δημιουργεί στέρεες βάσεις, αλλά βασίζεται σε ροή δανείων και επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) που θα λήξουν το 2026.

Αλλα λένε οι αριθμοί

Μιλάνε για επενδύσεις λες και δεν γνωρίζουν τι επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα. Λες και δεν γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις αφορούν μη παραγωγικές δομές.

Πανηγυρίζουν ενώ έχουν στήσει παλάτια στην άμμο. Ολα αυτά προκύπτουν από φορείς των οποίων η αξιοπιστία δεν αμφισβητείται.

Αναλυτικότερα:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2022 ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1.046 ευρώ συγκριτικά με το 2021 λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός σε σταθερές τιμές (μετά την επίδραση του πληθωρισμού) μειώθηκε από 17.220 ευρώ το 2021 σε 16.174 ευρώ το 2022, δηλαδή από 1.230 ευρώ τον μήνα σε 1.155 ευρώ σε 14μηνη βάση. Είναι προφανές ότι το 2023 τα πράγματα έγιναν χειρότερα, αφού ειδικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα άγγιξε σχεδόν διψήφιο νούμερο.
  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ελληνα το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat μετρήθηκε σε 23.800 ευρώ όταν στην «καημένη» Τουρκία, όπου η λίρα κατρακυλά, ανήλθε την ίδια χρονιά στα ίδια ακριβώς επίπεδα, δηλαδή στις 23.800 ευρώ.
  • Οσο για τους επενδυτές που συρρέουν για να επενδύσουν στη χώρα μας σύμφωνα με τον ανερμάτιστο Κ. Χατζηδάκη, αρκεί να αναφέρουμε ότι η όποια αύξηση βασίζεται στα ακίνητα (20%), ενώ αντίθετα κατηγορίες που βρίσκονται στην παραγωγική μηχανή, όπως η τεχνολογία, εμφανίζουν μείωση της τάξης του 12%.
  • Στα χρόνια που ρέει το κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) ακόμη και στον μηχανολογικό εξοπλισμό καταγράφεται μείωση της τάξης του 2%.
  • Οσο για τη Golden Visa; Εχει φέρει μεν μέσα στην τριετία 31.000 ξένους «επενδυτές», κυρίως Κινέζους (το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν) και Τούρκους (το 10% των εγκριθεισών αιτήσεων), και περί τα 3 δισ. ευρώ. Αλλά όλα αυτά τα πληρώνει ο Ελληνας πολίτης που αντιμετωπίζει έκρηξη τιμών και έλλειψη στέγης.

Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη Μητσοτάκη: Μετά την εταιρεία Γιούλα «λουκέτο» και στη Sonoc

Γ. Στουρνάρας: «Εχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες…»

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Και επισήμως η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πάτο της Ευρώπης

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter