Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβραβεύει τις ρωσικές business των Ελλήνων εφοπλιστών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβραβεύει τις ρωσικές business των Ελλήνων εφοπλιστών

Ακόμα ένα στίγμα της απόλυτης στήριξης των μεγάλων συμφερόντων δίνει η κυβέρνηση με τη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών, την ώρα μάλιστα που εκείνοι έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιχειρεί να κρύψει τα δώρα της κυβέρνησης στις ρωσικές business των εφοπλιστών πίσω από τον εξωφρενικό ισχυρισμό πως «το ελληνικό Δημόσιο αποκομίζει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν».

Την Τετάρτη, η είδηση ενός ακόμα κυβερνητικού δώρου στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, ειδικά υπό το φως της αύξησης των μεταφορών ρωσικού πετρελαίου το 2022 στο 54% των συνολικών μεταφορών, ενώ το 2020-21 ήταν μόλις στο 34%. Το documentonews.gr έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το θέμα, ζητώντας μία απάντηση στο εάν η κυβέρνηση επί της ουσίας επιβραβεύει του Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά του πετρελαίου του Πούτιν.

Στην απάντησή του, ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να συσκοτίσει την κατάσταση, επικαλούμενος πως με το συνυποσχετικό της κυβέρνησης με τους εφοπλιστές, η ενίσχυση των δημόσιων πόρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν».

«Επεκτείναμε ένα συνυποσχετικό και μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισπράξουμε 50% παραπάνω πόρους από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «προβλέπονται μια σειρά από μέτρα και πρόνοιες που ενισχύουν την ένταξη πλοίων στην ελληνική σημαία και που, επίσης, θα αποφέρουν, με βάση τις πρόνοιες και τις διατάξεις που προβλέπονται σε αυτό το συνυποσχετικό, παραπάνω έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι με αυτές τις κινήσεις και την ενθάρρυνση ένταξης παραπάνω πλοίων στην ελληνική σημαία και ενδεχομένως αγοραπωλησίες που θα γίνουν, προβλέπεται και ένας φόρος επί των μετοχών που πωλούνται».

Σημειώνεται πως η μείωση του φόρου στα μερίσματα των εφοπλιστών από το 10% στο 5%, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών της χώρας, είναι απλώς άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον κλάδο, αν αναλογιστεί κανείς πως προ διμήνου αποφασίστηκε η αναστολή πληρωμής εισφορών για το 2024-25 για τους εφοπλιστές, ώστε αυτοί να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές το 2024 -2025 αντί για φέτος.

Μάλιστα, η μεθόδευση αυτή είναι στην πραγματικότητα ακόμα πιο προκλητική, αφού την ώρα που μειώνεται το ποσοστό του φόρου στα μερίσματα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στο οποίο μεταξύ άλλων εμπεριέχεται προς κύρωση το «Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας» που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, προβλέπεται αύξηση της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως των Ελλήνων εφοπλιστών στα ταμεία του κράτους.

Αποτέλεσμα, από τη μία να διαφημίζει πως αυξάνει την «οικειοθελή συνεισφορά», από την άλλη μειώνει την αναγκαστική φορολόγησή τους.

Δείτε το βίντεο:

«Άρα και σε αυτό τον τομέα, η Κυβέρνηση, με τις κινήσεις που έχει κάνει, φροντίζει ταυτόχρονα και να θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Ναυτιλίας και να είναι σύμφωνες όλες οι κινήσεις αυτές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με τις συνταγματικές επιταγές -δεδομένου ότι και το Σύνταγμά μας έχει διάφορες πρόνοιες σε ό,τι αφορά τη φορολογική αντιμετώπιση της Ναυτιλίας- και το ελληνικό Κράτος, το ελληνικό Δημόσιο να αποκομίζει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν» κατέληξε πολύ βολικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπιζόμενος και αυτή την μεροληπτική στάση της κυβέρνησης προς τα μεγάλα συμφέροντα.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ουκ ολίγες φορές έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τόσο δημόσια, όσο και στα διεθνή φόρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εμφάνισή του στις αρχές Νοεμβρίου στην Εσθονία, όταν δημοσιογράφος του ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός πως οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν εκτοξεύσει σε επίπεδα ρεκόρ τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Σε μία δική του εκδοχή του «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ακόμα και το «φόβητρο» πως εάν οι Έλληνες εφοπλιστές σταματήσουν να αναλάβουν άλλες χώρες να επωφεληθούν.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι “να πυροβολήσουμε στα πόδια” την ευρωπαϊκή ναυτιλία, η οποία είναι τόσο σημαντική για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να επωφεληθούν άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναλάβουν ουσιαστικά τις δραστηριότητες που εμείς θα εγκαταλείψουμε» ανέφερε τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προϊδεάζοντας ουσιαστικά -και- για τα σημερινά κυβερνητικά δώρα.

Διαβάστε ακόμη:

«Δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εφοπλιστές: Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

Υπεράσπιση των ρωσικών business των Ελλήνων εφοπλιστών από Μητσοτάκη στην Εσθονία

Δώρο – πρόκληση στους εφοπλιστές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναστολή πληρωμής εισφορών για το 2024-5

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter