H κυβέρνηση Μητσοτάκη έτοιμη να βάλει χέρι και στο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη έτοιμη να βάλει χέρι και στο «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόρεστη πλέον εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που παρά τα μεγάλα πλεονάσματα εις βάρος των νοικοκυριών σκέφτεται τώρα να βάλει χέρι και στο περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Αυτό το συγκεκριμένο ποσό είχε δημιουργηθεί για να προσφέρει ασφάλεια στις αγορές ενισχύοντας την αξιοπιστία της αφού κατά την περίοδο των μνημονίων είχε καταβυθιστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η κυβέρνηση αναζητά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποδεσμευτούν ή καλύτερα για να βάλει χέρι στα 15,7 δισ, του σκληρού πυρήνα του «μαξιλαριού» που φρόντισε να αφήσει η κυβέρνηση της αριστεράς και είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα, περίπου 20 δισ. ευρώ, είναι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα οποία η κυβέρνηση δανείζεται βραχυπρόθεσμα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της (repos).

Η άδεια του ESM για την ελεύθερη πρόσβαση στα 15,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δοθεί πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η τυπική προϋπόθεση ήταν η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, κάτι που έγινε ήδη από τον Αύγουστο του 2022, αλλά επί της ουσίας η άδεια προϋποθέτει και την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό συνέβη όταν πριν από δύο ημέρες η Ελλάδα πήρε και από τη Fitch την αναβάθμιση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια θετική απόφαση του ΕSM.

Ήταν ένα «δώρο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που αυτή τη στιγμή πρόκειται να το εκμεταλλευτεί μια κυβέρνηση που στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Φτωχοποιεί την κοινωνία με δικαιολογία φρεγάτες και αεροπλάνα ( Video)

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Άλλοι παίζουν στην σκακιέρα και άλλοι παριστάνουν τα πιόνια!

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα εγκώμια του αρχηγού των Εργατικών για τη… Θάτσερ!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter