Η Κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει τον Ερντογάν

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει τον Ερντογάν

Το νυχτερινό θρίλερ Αθήνας – Άγκυρας με τις δηλώσεις Ερντογάν κατα Μητσοτάκη προμηνύει δύσκολο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνοντας όσους τις τελευταίες ημέρες έλεγαν ότι στο στόχαστρο Ερντογάν παραμένουν οι εξοπλισμοί και ο εκβιασμός του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αίτημά του για αναβάθμιση των F16 και ότι ήθελε προκύψει για το πρόγραμμα των F35.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η αναφορά Ερντογάν ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τα F-16 έχοντας στο νου τους τι θα πει ο Μητσοτάκης. Τους είπε βέβαια να μην μας τα δώσουν… Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πια. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του».

Η Αθήνα αντέδρασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως με δήλωσή του στήριξε τη χώρα επιλέγοντας το δρόμο της σοβαρής πολιτικής δύναμης αποφεύγοντας συμπεριφορές του παρελθόντος όπως του βουλευτή της ΝΔ και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Δ. Σταμάτη όταν είχε δηλώσει ότι πιστεύει περισσότερο του Τούρκο πρόεδρο απ’ ότι τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας «απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο

Ωστόσο ο κ. Ερντογάν ανάφερε ότι είχε συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη «ότι δεν θα εμπλέκουμε τρίτες χώρες στα ζητήματά μας. Και πήγε στο Κογκρέσο και έκανε κριτική στην Τουρκία…».

Και εδώ το Μαξίμου οφείλει να πάρει θέση και να δηλώσει αν υπήρξε παρόμοια συμφωνία ή να διαψεύσει τον Τούρκο πρόεδρο. Όσο δεν το πράττει αφήνει αναπάντητο τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν.

Επιπροσθέτως, πρέπει να απαντήσει ποια είναι η πολιτική της έναντι των Αμερικανών. Είναι η πολιτική που όπως ο ίδιος έλεγε δεν θέλει να δείξει ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να καταγγείλει την Τουρκία ή το αντίθετο. Διότι το τελευταίο μοιραία οδηγεί σε κλιμάκωση στο Αιγαίο και προμηνύει πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν στα ελληνοτουρικά: Δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter