Η Lamborghini και τα SUV (Video)

Η Lamborghini και τα SUV (Video)

Η εταιρία από την Sant’Agata στην Μπολόνια δεν θα πατήσει για πρώτη φορά στα χώματα με το νέο Urus που θα παρουσιάσει στις 4 Δεκεμβρίου.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά το θρυλικό LM002 η Lamborghini βάζει ξανά φόρμες (αυτή τη φορά με την υπογραφή μόδιστρου) και ακριβά Ιταλικά μποτάκια και ετοιμάζεται για το Urus, το Sport Utility Vehicle πολυτελείας.

Το 1977, η Lamborghini, ήθελε απεγνωσμένα μία χρηματική ενίσχυση / ένεση η οποία θα την κρατούσε στη ζωή. Ο απόηχος της πετρελαϊκής κρίσης του 1973 είχε χτυπήσει την αγορά σπορ υπεραυτοκινήτων και η εταιρία από την Μπολόνια έπρεπε να δημιουργήσει κάτι νέο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο θείος Σαμ έψαχνε για το High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (Ειδικό Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων με Τροχούς) και η Lambo τόλμησε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό (με τη βοήθεια της αργότερα συνεταίρου της Chrysler). Στόχος ήταν οι δύο συνεταίροι να μοιραστούν τα λεφτά του πενταγώνου και παρουσίασαν δύο σχεδόν ίδια πρωτότυπα το FMC XR 311 Concept (της Chrysler) και το Cheetah της Lamborghini και τα δύο ήταν κατασκευασμένα στις Η.Π.Α.

Το Cheetah δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Αμυντική εταιρεία Mobility Technology International. Η καμπίνα των επιβατών ήταν από fiberglass, κατασκευασμένη στο Σαν Χοσέ. Μετά την μετέφεραν στην Ιταλία, έτσι ώστε η Lamborghini να βγάλει ίππους από το μοτέρ V8 5900 κ.εκ. της Chrysler. Ο κινητήρας ήταν στο πίσω μέρος του οχήματος με σύστημα μετάδοσης TorqueFlite τριών ταχυτήτων (στους πίσω τροχούς) από τις αποθήκες της Mopar.

Η περίεργη οδική συμπεριφορά στην εκτός δρόμου κίνηση (κινητήρας πίσω, κίνηση πίσω) οδήγησε τον αμερικανικό στρατό όχι μόνο να μην επιλέξει το Cheetah, αλλά και να καταστρέψει το μοναδικό πρωτότυπο.

Για τους λάτρεις των συνομωσιών και των χαμένων αυτοκινήτων (όπως εγώ), ο αμερικανικός στρατός δεν επέστρεψε ποτέ τα απομεινάρια του Cheetah στη Lamborghini ή στην MTI (που είστε πράκτορα Μόλντερ;) Την συνέχεια την γνωρίζετε όλοι. Ο αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο με την AM General για την παραγωγή του Humvee τον Ιούνιο του 1981.

Η Lamborghini είδε κάτι σε όλο αυτό και συνέχισε την εξέλιξη του πρωτότυπου S.U.V. Το μοντέλο LM002 (Lamborghini Military) είδε τελικά το φως της ημέρας το 1986. Ο κινητήρας μετακινήθηκε εμπρός και ήταν ο V12 από την Countach, οι φήμες και αρκετά sites μιλούν για ρεζερβουάρ 290 λίτρων (!!!), τετρακίνηση και δύο εκδόσεις μία για κίνηση σε άμμο και μία για μικτή χρήση. Ήταν το πρώτο όχημα με ελαστικά ειδική παραγγελία στην Pirelli για μπορούν οι ιδιοκτήτες του να το οδηγούν με πολύ χαμηλή πίεση (σχεδόν run flat). Στο εσωτερικό η Lamborghini έβαλε ιταλικό δέρμα, μοκέτα, κλιματισμό και ακριβό ηχοσύστημα από την Alpine (σύμφωνα με τη μόδα των eighties) στην οροφή.

Η στρατιωτική έκδοση δεν είχε τα περιττά στοιχεία και ήταν κάτι παραπάνω από άνετη. Έτσι ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν σαν να μετακινούνταν με τραμπολίνο (με τα jeep και τα Humvees), οι δεσποτικοί στρατοί απολάμβαναν το άνετο και δυνατό όχημα της Lamborghini. Οι Σαουδάραβες παράγγειλαν 40, ενώ ο Μουαμάρ Αλ-Καντάφι στη Λιβύη πήρε 100.

Οι στρατιωτικές εκδόσεις είχαν καταπακτή πάνω από τα πίσω καθίσματα, έτσι ώστε οι στρατεύσιμοι να μπορούν να σημαδεύουν με τα AK-47 τους προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μόνο οι Σαουδάραβες ζήτησαν κανονικό πολυβολείο με 50ντάρι όπλο εγκατεστημένο.

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή των Ιταλών με τα εκτός δρόμου οχήματα. Έτσι μην παρεξηγήστε την Lamborghini όταν στις 4 Δεκεμβρίου του 2017 ο εκπρόσωπος τύπου της σας μιλήσει για εκτός δρόμου παράδοση και μην κάνετε πνεύμα με τα τρακτέρ από τα οποία ξεκίνησε η εταιρία…

Δείτε το LM002 εδώ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter