Η μαφία χτίζει τα Βαλκάνια – Η επένδυση του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία και το μαύρο χρήμα

Η μαφία χτίζει τα Βαλκάνια – Η επένδυση του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία και το μαύρο χρήμα

Η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έβαλε την παλάμη του στο πρόσωπο της δημοσιογράφου Αμπροζία Μέτα και την έσπρωξε αντί απάντησης –προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις της– έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα στην εβδομάδα. Πέρα όμως από την προφανή εχθρότητα για το δημοσιογραφικό λειτούργημα, η κίνηση του Ράμα θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το φως των ερωτήσεων που ήθελε να αποφύγει και οι οποίες αφορούσαν τον τουρισμό και τις κατασκευές στην Αλβανία. Ο κλάδος των κατασκευών τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σε όλα τα Βαλκάνια και σύμφωνα με δημοσιεύματα και στοιχεία αυτό συμβαίνει γιατί οι κατασκευές είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και καρτέλ ναρκωτικών ξεπλένουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Οικοδομική «ανάπτυξη»

Αν και οι ερωτήσεις της Αμπροζία Μέτα αφορούσαν μια… αμφιλεγόμενη και τεράστια επένδυση που ετοιμάζει ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, στο νησί Σαζάν ύψους 1 δισ. δολαρίων (921 εκατ. ευρώ), τα στοιχεία για τις κατασκευές στις βαλκανικές χώρες είναι αποκαρδιωτικά.

Η επένδυση του Κούσνερ θα γίνει μέσω της εταιρείας Affinity Partners και σύμφωνα με το αλβανικό Εuronews έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ως προς τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο συμφωνήθηκε. Η επένδυση που απασχολεί τα αλβανικά ΜΜΕ αφορά την τουριστική εκμετάλλευση του νησιού Σαζάν και γίνεται και μεταξύ άλλων με χρήματα από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας.

Η Affinity Partners όμως θέλει να επενδύσει και σε άλλη περιοχή της Αλβανίας και συγκεκριμένα στη χερσόνησο Ζβέρεντς, όπου θα κατασκευαστούν πολλά resorts με πάνω από 10.000 μονάδες με βίλες και διαμερίσματα. Παράλληλα στα πλάνα της εταιρείας είναι και η ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Βελιγράδι με εμπορικό χώρο και άλλων 1.500 κατοικιών. Η περιοχή στη σερβική πρωτεύουσα που έχει επιλεγεί για… εξευγενισμό από τον Κούσνερ είναι στο κέντρο της πόλης και αφορά εγκαταλειμμένα οικιστικά τετράγωνα μετά τον βομβαρδισμό της τον Απρίλιο του 1999 από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του οικοδομήματος του πρώην υπουργείου Αμυνας.

Γερανοί «ξεπλύματος»

Η επένδυση του Κούσνερ και της Affinity Partners έρχεται την ώρα που σε Σκόπια, Βελιγράδι, Σαράγεβο, Πρίστινα, Τίρανα αλλά και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων οι γερανοί για την ανέγερση οικιστικών και άλλων χρήσεων κτιρίων στήνονται και ξεστήνονται σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα τόσο με το Politico και τους «Times» του Λονδίνου όσο και με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Balkan Insight, ο ρυθμός κατασκευής νέων κτιρίων (γραφείων και οικιστικών) ξεπερνάει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης, με τις τιμές όμως των ακινήτων να μην ακολουθούν πτωτική τάση όπως θα αναμενόταν.

Επί παραδείγματι, η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο στο Βελιγράδι ήταν 2.685 ευρώ στα τέλη του 2023, με τη μέγιστη τιμή ανά τετραγωνικό να φτάνει μέχρι και τις 10.400 ευρώ. Το 2016 συγκριτικά η μέγιστη τιμή ανά τετραγωνικό ήταν μόλις 3.200 ευρώ στη σερβική πρωτεύουσα. Μες στο ίδιο χρονικό πλαίσιο κατασκευάστηκαν συνολικά 37.000 νέα διαμερίσματα, όμως ο πληθυσμός της Σερβίας μειώθηκε κατά περίπου μισό εκατομμύριο από το 2011 μέχρι το 2021.

Στη Σερβία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, το 86% των αγοραπωλησιών ακινήτων το 2020 έγινε με μετρητά, ενώ από το 2018 έως και το 2020 από τις συνολικά 86 υποθέσεις συναλλαγών με μετρητά για ακίνητα που ερευνήθηκαν οι 48 κατέληξαν στην άσκηση διώξεων. Εξ αυτών έντεκα κατέληξαν σε καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που προκύπτει από τα δεδομένα της αντίστοιχης αρχής στη Βόρεια Μακεδονία. Στα Σκόπια όλο το 2023 ήταν άδειες συνολικά 70.000 οικιστικές μονάδες. Το πλήθος των διαμερισμάτων εκεί από το 2002 μέχρι και το 2021 αυξήθηκε κατά 30%, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 3%.

«Τούβλα» από μαύρο χρήμα στην Αλβανία

Το δημοσίευμα των «Times» ξεκαθαρίζει περισσότερο τα πράγματα στην Αλβανία, αφού βασίζεται σε στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος. Σύμφωνα με αυτά, στις κατασκευές και στο real estate παρατηρείται χρήμα να ρέει από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Λατινική Αμερική και τη Βρετανία. Συνολικά στον κλάδο επενδύονται κάθε χρόνο περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο τα 847 εκατ. ευρώ περνάνε μέσα από το τραπεζικό σύστημα, τα υπόλοιπα είναι μαύρα και σύμφωνα με υπολογισμούς το 1,3 δισ. ευρώ είναι χρήματα από ναρκωτικά. Η μέση τιμή πώλησης τετραγωνικού μέτρου για διαμέρισμα στα Τίρανα ανέρχεται σήμερα στις 4.000 ευρώ από 1.000 που ήταν το 2017, ενώ η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Τα άδεια διαμερίσματα ανέρχονται σε περίπου 40.000 συνολικά στα Τίρανα.

Διαβάστε επίσης: Greek Mafia: ∆εσµοί αίµατος µαφίας και κράτους

Greek Mafia: Φωτογραφίες από τη δράση της ομάδας των δολοφονιών Ρουμπέτη – Σκαφτούρου

Greek Mafia – Αποκαλυπτικοί διάλογοι: Ο «μεγάλος μάγκας» και το «αγριογούρουνο» – Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ (Video)

Greek Mafia: Σκιές στη στάση της ΕΛΑΣ – Είχαν στοιχεία από τον Μάιο αλλά τους συνέλαβαν μετά την εκτέλεση Ζαμπούνη

Δολοφονίες Greek Mafia: Οι χάρτες που αποτυπώνουν τα στίγματα από τα κινητά των δραστών (Photos)

Αλβανία: Επαναλειτουργεί στρατιωτική βάση του Ψυχρού Πολέμου για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter