«Η μεγάλη γρίπη του 1918»: Ο Φρεντί Βινέ γράφει για την προέλευση και τη μετάδοση της πανδημίας

«Η μεγάλη γρίπη του 1918»: Ο Φρεντί Βινέ γράφει για την προέλευση και τη μετάδοση της πανδημίας

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο που η Covid-19 ξεκίνησε_x000D_
την πορεία της αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να εντοπίσουν κοινά_x000D_
στοιχεία με παλιότερες επιδημίες ή πανδημίες προκειμένου να την_x000D_
αποκωδικοποιήσουν. 

Ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας Φρεντί Βινέ με αφορμή την κλινική εικόνα του ιού που παρουσιάζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της μεγάλης γρίπης του 1918 μελετά την ισπανική γρίπη, η οποία έναν αιώνα πριν στοίχισε τη ζωή σε 50-100 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός ανερχόταν σε 1,8 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Η μεγάλη γρίπη, η οποία μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 1918 –τους τελευταίους μήνες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου– σάρωσε στρατόπεδα και αγροτικές περιοχές και σταδιακά έπληξε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για να πάρει δραματική τροπή και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς έως και το καλοκαίρι του 1919, προκαλούσε άμεσα τον θάνατο σε όποιον προσβαλλόταν – αρκετές φορές ο ασθενής που μπορεί να κολλούσε στον δρόμο δεν προλάβαινε καν να φτάσει σπίτι του.

Ο Βινέ παραθέτει στοιχεία για την προέλευση της γρίπης, για τον τρόπο που μεταδόθηκε μέσα από τα τρία επιδημικά κύματα, εντοπίζει τις διαφορές μετάδοσης σε τοπικό και εθνικό πλαίσιο, αναφέρεται στα συμπτώματα, στις επιπλοκές, στα λάθη που έγιναν στην αναχαίτισή της και στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στους διάσημους που προσβλήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους (Απολινέρ, Ροστάν, Σίλε, Σάικς κ.ά.). Μια ψύχραιμη και διαφωτιστική μελέτη για μια σελίδα της ιστορίας που μέχρι πρότινος έμοιαζε να έχει διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη. Η μετάφραση είναι της Αριστέας Κομνηνέλλη.

INFO

Η μεγάλη γρίπη του 1918 – Η χειρότερη επιδημία του 20ού αιώνα

Φρεντί Βινέ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

ΣΕΛ.: 336

ΤΙΜΗ: €16,60

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter