Η Μελόνι ήθελε να βρει δουλειά στους νέους με τη βοήθεια… τεχνητής νοημοσύνης

Η Μελόνι ήθελε να βρει δουλειά στους νέους με τη βοήθεια… τεχνητής νοημοσύνης

Στην παρουσίαση του προγράμματός τους τον περασμένο Απρίλιο, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας», που κέρδισαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός «συστήματος τεχνητής νοημοσύνης» που «θα εντοπίζει τους νέους που τελειώνουν το σχολείο και θα τους συνδέει με τις εταιρείες».

Μάλιστα, αν ο νέος αρνούνταν να δουλέψει, «για την οικογένεια και την πατρίδα του», θα επιβαρυνόταν με πρόστιμα και κυρώσεις! Η πρόταση δεν πέρασε στο τελικό σχέδιο του προγράμματος με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, όμως η ιδέα δεν είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη.

Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η τεχνολογική λύση των νεοφασιστών στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ιταλία δεν είναι πολύ μακριά από τις λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς στην Ευρώπη. Η αντίληψη μάλιστα ότι είναι θεμιτή η χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων για τη διαχείριση της ανεργίας είναι αρκετά διαδεδομένη στα δεξιά και φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για παράδειγμα, το 2014, η τότε φιλελεύθερη πολωνική κυβέρνηση εισήγαγε ένα σύστημα κατάταξης για να μπορούν να αποφασίσουν τα κέντρα απασχόλησης πώς θα κατανεμηθούν καλύτερα οι πόροι της πρόνοιας. Τα κέντρα θεωρούνταν ευρέως ως καταπονημένα και με περιορισμένο χρόνο για να δώσουν προσοχή στα άτομα που εγγράφονταν εκεί ως άνεργοι. Για το σύστημα βαθμολόγησης, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από άτομα που εγγράφηκαν ως άνεργοι (ηλικία, διάρκεια ανεργίας, κ.λπ.).

Στη συνέχεια, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την ταξινόμηση τους σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες καθόρισαν πόση βοήθεια λάμβανε ένα άτομο που αναζητούσε εργασία. Ανύπαντρες μητέρες, άτομα με αναπηρία ή που ζούσαν στην ύπαιθρο κατέληξαν δυσανάλογα στην τρίτη κατηγορία, η οποία στην πράξη έλαβε ελάχιστη βοήθεια από τα κέντρα απασχόλησης, καθώς αυτή η κατηγορία θεωρήθηκε ότι «δεν αξίζει να επενδύσεις». Και, παρόμοια με την πρόταση των Αδελφών της Ιταλίας, ήταν σχεδόν αδύνατο να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του αλγορίθμου. Το σύστημα καταργήθηκε το 2019.

Στη Γαλλία, ο αλγόριθμος δεν ήταν αποτελεσματικός

Το 2017 στη Γαλλία, ο  Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος υποσχόμενος να μετατρέψει τη Γαλλία σε «έθνος startup». Περίπου την ίδια εποχή, ένας 24χρονος «νεαρός ιδιοφυής» επιχειρηματίας που ονομαζόταν Πωλ Ντουάν ξεκίνησε έναν καταιγισμό δημοσίων σχέσεων. Είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία κατά 10% σχεδιάζοντας έναν αλγόριθμο που –όπως με την πρόταση των Αδερφών της Ιταλίας– θα βοηθούσε τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, συνδέοντάς τους με πιθανούς εργοδότες και βοηθώντας τους στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Χρόνια αργότερα, η δημόσια διοίκηση που ανέθεσε αρχικά το έργο εξέδωσε μια έκθεση λέγοντας ότι ο αλγόριθμος για την αντιστοίχιση ατόμων που αναζητούν εργασία με ανοιχτές θέσεις δεν λειτουργεί.

Διαβάστε επίσης:

Μελόνι προς Ισπανούς ομοϊδεάτες της: Να αναλάβουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε, ενωμένοι ενάντια στην αριστερά

Η Μελόνι τα βάζει με τους αριστερούς δημοσιογράφους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter