«Η μεσαιωνική Ευρώπη»: Η μελέτη του καθηγητή της Οξφόρδης Κρις Γουίκαμ για τους μέσους χρόνους

«Η μεσαιωνική Ευρώπη»: Η μελέτη του καθηγητή της Οξφόρδης Κρις Γουίκαμ για τους μέσους χρόνους

Το βιβλίο του Κρις Γουίκαμ «Η μεσαιωνική Ευρώπη» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια έχει θέμα τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν μέσα στη χιλιετία που αποτελεί τους μέσους χρόνους.

Ο Κρις Γουίκαμ διετέλεσε καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ την περίοδο 1997-2005, ενώ σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εταίρος του Κολεγίου Ολ Σόουλς και της Βρετανικής Ακαδημίας, από την οποία βραβεύτηκε το 2014 με το μετάλλιο Serena. Στη συγκεκριμένη μελέτη του που κυκλοφόρησε το 2016 από τη Yale University Press και πρόσφατα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια καταπιάνεται με την πυκνή σε εξελίξεις ευρωπαϊκή χιλιετία από το 500 έως το 1500, παρουσιάζοντας τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται την εποχή που σηματοδοτείται από την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα.

Στο βιβλίο του, που είναι γραμμένο με ζωντανό ρέοντα λόγο, ο Γουίκαμ παρουσιάζει τους μετασχηματισμούς (κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς) που συντελέστηκαν στην Ευρώπη μέσα από γεγονότα όπως η κρίση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 7ο αιώνα και η άνοδος του ισλάμ, οι μεταρρυθμίσεις του Καρλομάγνου, η φεουδαρχική επανάσταση, η εξάπλωση του χριστιανισμού στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, η πρόκληση των αιρέσεων, η οικονομική και η δημογραφική ανάπτυξη από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα, ο ρόλος της θρησκευτικής και της πολιτικής εξουσίας τον 12ο και τον 13ο αιώνα, η εξάπλωση της πανούκλας και η λαϊκή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα στο πέρασμα από τον 14ο στον 15ο αιώνα.

Για ευνόητους λόγους ο συγγραφέας δεν εμβαθύνει στη μικροϊστορία της χιλιετίας αυτής. Στόχος του είναι μια σφαιρική καταγραφή της πιο παρεξηγημένης ίσως περιόδου της Ιστορίας, η οποία έχει παγιωθεί να παρουσιάζεται ως το νεγκατίφ της νεωτερικότητας. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Χρήστος Γεμελιάρης.

INFO

Η μεσαιωνική Ευρώπη

Κρις Γουίκαμ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-793-1

ΣΕΛ.: 422

ΤΙΜΗ: €30,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter