«Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του 2024» προειδοποιεί η CIA

«Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του 2024» προειδοποιεί η CIA

Μια αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ένα κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο ανησυχεί ενόψει μια διαφαινόμενης καλοκαιρινής επίθεσης της Ρωσίας.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Καπιτώλιο την Πέμπτη: Αν δεν εγκρίνετε τη βοήθεια προς την Ουκρανία τώρα, το Κίεβο θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Κέντρο του Τζορτζ Μπους, ο Μπερνς προέτρεψε τους νομοθέτες να περάσουν το συμπληρωματικό πρόγραμμα που θα προσέφερε δισεκατομμύρια στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

«Με την ώθηση που θα προέλθει από τη στρατιωτική βοήθεια, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, οι Ουκρανοί είναι απολύτως ικανοί να αντέξουν μέχρι το 2024 και να διαψεύσουν την αλαζονική άποψη του Πούτιν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του», ανέφερε.

Αλλά αν αυτό δεν περάσει από το Κογκρέσο, «η εικόνα είναι πολύ πιο δυσοίωνη», συνέχισε. «Υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον να θέσουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε ουσιαστικά να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης».

Πρόκειται ίσως για την πλέον ισχυρή προειδοποίηση από ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τον πόλεμο, η οποία έρχεται καθώς αξιωματούχοι στο Κίεβο προειδοποιούν ότι μια διαφαινόμενη ρωσική επίθεση το καλοκαίρι – η οποία θα έβλεπε μαζικά κύματα στρατευμάτων να εισβάλλουν στην Ουκρανία – θα μπορούσε να εξουδετερώσει τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι παρατηρήσεις του Μπερνς έρχονται μία ημέρα μετά την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον του πολυαναμενόμενου πακέτου εξωτερικής βοήθειας, το οποίο κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο Πρόεδρος προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για να ξεκινήσει η συζήτηση.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Τσαλρς Μπράουν δήλωσε στους νομοθέτες ότι τα «κέρδη που κατακτήθηκαν σκληρά στην Ουκρανία μπορεί να χαθούν χωρίς την υποστήριξή μας», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε επίσης ότι εάν η επιπλέον βοήθεια καθυστερήσει, οι σύμμαχοι και οι εταίροι «θα αμφισβητήσουν εάν … είμαστε αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει σθεναρά τα νομοσχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζόνσον. Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση έχει πει ότι η αδυναμία των νομοθετών να περάσουν τη βοήθεια για την Ουκρανία είναι ένας σημαντικός λόγος που το Κίεβο αγωνίζεται στο πεδίο της μάχης.

Η υποστήριξη της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή αφορά περισσότερα τον πόλεμο με τη Ρωσία, υποστήριξε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Αφορά επίσης τον Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, τις φιλοδοξίες του και τους συμμάχους και εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε. «Αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα για το αν οι αντίπαλοί μας κατανοούν την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας και αν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το κατανοούν επίσης».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ανησυχία: Οι εκδοχές Ιράν και Ισραήλ, τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση BBC

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα», αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Παγκόσμια ανησυχία: «Το Ισραήλ επιτέθηκε σε αεροπορική βάση στο Ιράν» – Καταιγιστικές εξελίξεις

ΟΗΕ: «Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης – «Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter