Η Ουκρανία προσπαθεί να κάμψει την αντίθεση της Ουγγαρίας για την υποψηφιότητα εισόδου της στην ΕΕ

Η Ουκρανία προσπαθεί να κάμψει την αντίθεση της Ουγγαρίας για την υποψηφιότητα εισόδου της στην ΕΕ
AP Photo/Omar Havana

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήθελε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας εν μέσω της αντίθεσης της Βουδαπέστης στην πρόταση για έναρξη συνομιλιών για την ένταξη του Κίεβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γέρμακ ανέφερε ότι μίλησε με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Όρμπαν, αφού ο τελευταίος και το κόμμα του αντιτάχθηκαν δημόσια στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Ο Γέρμακ, γράφοντας στο Telegram, είπε ότι οι δυο τους συμφώνησαν «να εργαστούν για τον καθορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας για μια τέτοια συνάντηση».

Ο Σιγιάρτο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Βουδαπέστη ήταν ανοιχτή σε μια τέτοια συνάντηση «αλλά έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα η συνάντηση να έχει θετικό αποτέλεσμα». Για αυτό χρειάζονται σοβαρές προετοιμασίες και προκαταρκτικές συζητήσεις, προστίθεται στην ουγγρική ανακοίνωση.

Απαιτείται ομόφωνη έγκριση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και την Μολδαβία, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Κίεβο βλέπει την ένταξη στην ΕΕ ως βασικό βήμα, 21 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να προσεγγίσει τη Δύση.

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ

Ο Γέρμακ, που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουάσιγκτον με μια ουκρανική αντιπροσωπεία που συζητά για τη βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο, είπε ότι η Ουκρανία «υπολογίζει σε μια θετική απόφαση» από τη συνάντηση της ΕΕ. Ανέφερε ότι το κοινοβούλιο στο Κίεβο θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες νομοθεσία κρίσιμης σημασίας για την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας. «Εκπληρώνουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας», έγραψε ο Γέρμακ.

Το κόμμα του Ορμπάν, Fidesz, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν μια διεξοδική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας θα επηρεάσει τη συνοχή και τις γεωργικές πολιτικές εντός του μπλοκ, από τα οποία τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, είναι μεταξύ των βασικών δικαιούχων.

Νωρίτερα μες το έτος, μια εισροή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ προκάλεσε διαμαρτυρίες από αγρότες στην Ανατολική Ευρώπη πέρυσι, ενώ Πολωνοί φορτηγατζήδες είχαν αποκλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία, καλώντας την ΕΕ να αποκαταστήσει τις άδειες που περιορίζουν τη διέλευση για τα ουκρανικά ανταγωνιστικά προϊόντα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter