Η πανδημία ως ευκαιρία: Καραντίνα στη Βουλή – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η πανδημία ως ευκαιρία: Καραντίνα στη Βουλή – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Καθεστώς καραντίνας επιβάλλει στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Βουλής χωρίς, όμως, να αναστέλλεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθέτησης μέτρων που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πλήρης επιβεβαίωση του documentonews.gr για όσα είχε δημοσιεύσει από χθες, Τετάρτη, με τους βουλευτές να καλούνται να αδειάσουν άρον άρον τα γραφεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr από τη Διάσκεψη των Προέδρων, οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 αντέδρασαν έντονα στη βούληση του Κωνσταντίνου Τασούλα να επανέλθουν τα μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown (ελάχιστοι βουλευτές κατά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, άδειασμα βουλευτικών γραφείων και απαγόρευση επισκέψεων στο Κοινοβούλιο) χωρίς, ωστόσο, η κυβέρνηση να «παγώνει» τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων που δεν έχουν καμία επαφή με την έκτακτη υγειονομική συνθήκη και επίκειται να προκαλέσουν πολιτική σύγκρουση.

Δείτε επίσης: Και η Βουλή σε καραντίνα: Ζητούν από τους βουλευτές να αδειάσουν τα γραφεία τους (Έγγραφο)

«Μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία» σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο documentonews.gr, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον «εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων» που αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί και τον περασμένο Μάρτιο, τότε όμως η πλειοψηφία είχε δεσμευθεί για νομοθέτηση μέτρων που αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε πλήρως το δημοσίευμα του documentonews.gr για την απροειδοποίητη οδηγία αδειάσματος των βουλευτών γραφείων, η οποία εκδόθηκε χθες και λήγει σήμερα, γεγονός που εξόργισε τους βουλευτές της επαρχίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τασούλας

Κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα συνεδριάζουν μόνο οι κοινοβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με το νομοθετικό έργο, ενώ στην αίθουσα θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 12 βουλευτών, με τους υπόλοιπους να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης, η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα διαρκεί τρεις μέρες και όχι μία, με το ανώτατο όριο νομοσχεδίων που θα απασχολούν τις εργασίες του Κοινοβουλίου να είναι δύο. Όσα, δηλαδή, συζητούνται και υπό συνθήκες κανονικότητας. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, αν υπάρχει κάποιο επίμαχο νομοσχέδιο, τότε δεν θα εισάγεται και δεύτερο σχέδιο νόμου παράλληλα. 

Παρέμβαση Γεροβασίλη

Τη μετατροπή του τρίτου κύματος της πανδημίας σε ευκαιρία από την κυβερνητική πλειοψηφία σχολιάζει στο documentonews.gr η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Όλγα Γεροβασίλη, στηλιτεύοντας την καραντίνα που επιβάλλεται στο Κοινοβούλιο χωρίς όμως να αναστέλλεται ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση Γεροβασίλη στο documentonews.gr για την καραντίνα στη Βουλή

«Την περίοδο του Μαρτίου, κατά το πρώτο οριζόντιο lockdown, δεχτήκαμε τα μέτρα περιορισμού στην Βουλή, καθώς είχε σταματήσει το νομοθετικό έργο, το οποίο γινόταν μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσαν επείγοντα μέτρα -κυρίως- για την πανδημία» δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει:

«Τώρα, έρχονται οι ίδιοι περιορισμοί με το νομοθετικό έργο μέχρι δύο νομοσχέδια ανά εβδομάδα, δηλαδή όσο ήταν πάντα. Αυτό σημαίνει περιστολή στη λειτουργία της Βουλής και στη νομοθέτηση ερήμην βουλευτών. Εν ολίγοις, σε καραντίνα η Βουλή και όχι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter