Η σαπίλα του ΟΑΚΑ έφτασε στο Μαξίμου

Η σαπίλα του ΟΑΚΑ έφτασε στο Μαξίμου

Η είδηση ότι μπήκε λουκέτο στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ θα ήταν «βόμβα» αν δεν είχε δημοσιευτεί πριν από περίπου έξι μήνες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento που με φωτογραφικό υλικό έδειχνε την εγκατάλειψη και πώς σαπίζει το αθλητικό μας «παλάτι» που κόστισε δύο, ίσως και τρία… καράβια λεφτά στους Ελληνες φορολογούμενους. Επομένως, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήξεραν και δυστυχώς δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να σωθούν οι χρυσοπληρωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλα λόγια

Το δημοσίευμα στο φύλλο της 15ης-16ης Απριλίου 2023 δεν χτύπησε απλώς καμπάνες, σήμανε τη σειρήνα του συναγερμού προς τη ΓΓΑ. Οι αρμόδιοι είχαν όμως τα αυτιά τους κλειστά και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ήταν απορροφημένος με 57 εκατ. ευρώ που θα δαπανούσε το δημόσιο για το «λίφτινγκ» του παρατημένου ΟΑΚΑ. «Οραματιζόμαστε ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού με εθνική και διεθνή εμβέλεια» είχε πει με στόμφο ο Λ. Αυγενάκης τον Ιούλιο του 2021 στην παρουσίαση του Master Plan ΟΑΚΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίησή του. Τους οραματισμούς (και όχι μόνο) του Αυγενάκη τους άκουσε εκείνη την ημέρα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν παρών στην εκδήλωση, δηλώνοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το ΟΑΚΑ 2.0, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας…». Υστερα από 27 μήνες ντράπηκε και η… ντροπή με το λουκέτο στο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει ξενάγηση σε τουρίστες, αλλά ούτε οι εργαζόμενοι του σταδίου δεν επιτρέπεται να πάνε στο γραφείο τους.

Το κόστος… απογειώθηκε

Τα έργα συντήρησης του ΟΑΚΑ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ανατεθεί προς προετοιμασία στη Μονάδα Ωρίμανσης Εργων του ΤΑΙΠΕΔ που συγκρότησε η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει επενδύσεις και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Λογάριαζαν όμως χωρίς τις πιο εμβληματικές κατασκευές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τα στέγαστρα του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο. «Από την αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας» αναφέρεται στη μελέτη για το ΟΑΚΑ που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι το πλάνο για τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έγινε… αεροπλάνο. Το κόστος απογειώθηκε και κυβερνητικά στελέχη ψιθυρίζουν πως ενδέχεται να ξηλωθεί η στέγη Καλατράβα! Αν το ακραίο σενάριο της απομάκρυνσης του στεγάστρου πάρει σάρκα και οστά, το ΟΑΚΑ θα μετατραπεί σε στάδιο της δεκαετίας του ’80, άθλιας αισθητικής, που θα αφήνει τους θεατές απροστάτευτους στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το 2024 και βλέπουμε

Το κλείσιμο του ΟΑΚΑ «έσκασε» στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεν γνωρίζει καν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι θύρες του σταδίου. Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι το κεντρικό στάδιο δεν θα λειτουργήσει ούτε το 2024. Αυτή κι αν είναι επιτυχία για το βιογραφικό των «αρίστων» της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν εμπλοκή στο βατερλό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού συνήλθε γρήγορα από το σοκ και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως η εθνική ομάδα ποδηλασίας θα κάνει προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βουλγαρία! Οσο πιο μακριά τόσο πιο καλά για τους Ελληνες πρωταθλητές…

Ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης τη μετεγκατάσταση των εθνικών ομάδων και των σωματείων που δραστηριοποιούνταν στο ΟΑΚΑ σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική, την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Αθλητισμού για τις εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις κατά 13,5 εκατ. ευρώ, την επιτάχυνση της κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου εντός του ΟΑΚΑ, κόστους 7,5 εκατ. ευρώ, και τη διάθεση των ολυμπιακών κλειστών του τάε κβον ντο και του μπάντμιντον για τις ανάγκες του αθλητισμού.

Διαβάστε επίσης: ΟΑΚΑ: Οι μεγάλες παραγωγές μένουν χωρίς στέγη

Guardian για ΟΑΚΑ: Η κυβέρνηση εξετάζει το ξήλωμα του στεγάστρου Καλατράβα

Μετά το ΟΑΚΑ, «καμπανάκι» και για τη γέφυρα Καλατράβα στη λεωφόρο Κατεχάκη (Video)

ΟΑΚΑ: Ο Κ. Καραμανλής «δίνει» τον Λ. Αυγενάκη για τη σαπίλα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter