Η Shell δίνει το πράσινο φως για νέο σχέδιο εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό

Η Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για την ανάπτυξη μιας νέας πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού, το πρώτο σημαντικό έργο της που θα προχωρήσει από τότε που ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να επιταχύνει την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Η ανάπτυξη του σχεδίου Whale (Φάλαινα)  που διαχειρίζεται η Shell, η οποία κατέχει το 60% του έργου, παράλληλα με τη Chevron που κατέχει το 40%, αναμένεται να φτάσει ως μέγιστη παραγωγή τα 100.000 περίπου βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Το κοίτασμα Φάλαινα, που ανακαλύφθηκε το 2017, διαθέτει ένα  ανακτήσιμο δυναμικό 490 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.

Η απόφαση για τους κλιματικούς στόχους

Τον Μάιο, ένα δικαστήριο στη Χάγη διέταξε τη Shell να επιταχύνει τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030, σημαντικά ταχύτερα από το τρέχον πρόγραμμά της. Τέτοιες περικοπές θα σήμαιναν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της που αφορά το πετρέλαιο και το αέριο.

Η Shell είπε ότι θα αναζητήσει τρόπους για να επιταχύνει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση και να μεγαλώσει το «μαχαίρι» στις εκπομπές άνθρακα, αν και σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης-ορόσημο. 

Η Shell δήλωσε τη Δευτέρα ότι το «σχέδιο μετάβασης της ενέργειας περιλαμβάνει αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακές λύσεις που χρησιμοποιούν λιγότερο άνθρακα, ενώ συνεχίζει να επιδιώκει τις πιο ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις  που απευθύνονται στα κύρια προβλήματα της κλιματικής αλλαγής».

Ετικέτες