H τέχνη, η ορθή πλευρά της Ιστορίας και το τσεκούρι

H τέχνη, η ορθή πλευρά της Ιστορίας και το τσεκούρι

Μια ανοικτή επιστολή στον κ. Βορίδη

Αξιότιμε κ. υπουργέ, με αφορμή την έκδοση του κατάπτυστου, κατα τη γνώμη όλων των συντελεστών της τέχνης, ΠΔ για τη διαβάθμιση του «καλλιτεχνικού επαγγέλματος» και προσπαθώντας να κατανοήσω τους λόγους της έκδοσής του, αποφάσισα να ανατρέξω στην ομιλία σας στη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου της ΝΔ αναφορικά με τον ρόλο των καλλιτεχνών στη δημιουργία πλεονεκτήματος «ιδεολογικής ηγεμονίας» της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Διαβάζοντάς τη λοιπόν νομίζω πως κατάλαβα απολύτως το «γιατί» της έκδοσης αυτού του άθλιου ΠΔ.

Από τη μια η λατρεία στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης της αρμόδιας υπουργού Εμπορευματοποίησης κ. Κεραμέως και από την άλλη η δική σας δογματική ιδεοληψία και το κόμπλεξ κατωτερότητας που σας διακρίνει απέναντι στην πραγματική ανωτερότητα των προοδευτικών ιδεών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον καμβά της αιτιολογίας για την έκδοση αυτού του ΠΔ.

Oμως, κ. υπουργέ, θα ήθελα λίγο να σχολιάσω αυτή την περισπούδαστη ομιλία σας στο συνέδριο της ΝΔ.

Καταρχήν μου κάνει εντύπωση ότι χωρίς κάποιο σοβαρό επιχείρημα κατατάσσετε εσείς την τέχνη και τους εκπροσώπους της στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Φαίνεται ότι το κόμπλεξ κατωτερότητας που σας διαπερνά δημιουργεί και συνθήκες τύφλωσης, γιατί δεν γίνεται να μη γνωρίζετε ότι οι τέχνες και ο ελληνικός πολιτισμός διαχρονικά, ανεξίτηλες αξίες στο πέρασμα των χρόνων, οι μουσικοί, οι φιλόσοφοι, οι συγγραφείς, οι ποιητές και όλοι μα όλοι οι συντελεστές της τέχνης και τα διαχρονικά έργα τους δίδαξαν αξίες και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού. Εσείς θεωρείτε λοιπόν ότι ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Κατράκης, ο Λειβαδίτης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης – αναφέρω ενδεικτικά– ήταν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Οτι το «Αξιον εστί» ήταν η λάθος πλευρά της Ιστορίας, όπως και ο «Επιτάφιος». Μάλιστα.

Ολοι μα όλοι αυτοί, ανεξαρτήτως ύστερων κομματικών τοποθετήσεων, ήταν ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ άνθρωποι, γιατί πάντα η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν μέσα τους την αναζήτηση, το πνεύμα, την καλλιέργεια, την πρόοδο.

Και η συντριπτική πλειονότητα αυτών ανήκε στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ολοι αυτοί ακόμη ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δηλαδή υπερασπίστηκαν ΠΑΝΤΑ παναθρώπινες αξίες όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΠΑΤΡΙΔΑ, η ΙΣΟΤΗΤΑ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ («της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…»), αξίες που ιχνογράφησαν πότε με μελάνι και πότε με αίμα την πορεία της ορθής πλευράς της Ιστορίας.

Με αυτές τις αξίες τα τσεκούρια, που σας έχουν καθορίσει/στιγματίσει, δεν έχουν καμία σχέση· είναι στον αντίποδα.

Κ. υπουργέ, η ομιλία σας στο συνέδριο της ΝΔ ήταν μια ομιλία διχαστική, εμφυλιοπολεμική και εμπαθής, τόσο στα λόγια όσο και στην εικόνα. Και επειδή –λένε– μία εικόνα χίλιες λέξεις, θα σας συνιστούσα να ξαναδείτε το πρόσωπό σας όταν μίλαγε: έμοιαζε με τα έξαλλα πρόσωπα που 70 χρόνια πριν αιματοκύλησαν τον κόσμο.

Και για να τελειώνουμε, κ. υπουργέ, η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι αυτές οι αξίες που σας ανέφερα παραπάνω. Οι δικές σας αξίες, δηλαδή το τσεκούρι, η βία, ο δωσιλογισμός, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές της Μακρονήσου, τα ξερονήσια που σας μαγεύουν (Γυάρος, Αη Στράτης κ.λπ.), οι δικτατορίες, όπως αυτή που λατρέψατε ως νεολαίος της ΕΠΕΝ, όλα αυτά είναι η λάθος πλευρά της Ιστορίας, αυτή που σας δημιουργεί το κόμπλεξ κατωτερότητας, που σας γεννά εμπάθεια.

Ο,τι κι αν κάνετε, οι ιδέες της ελευθερίας και της προόδου, της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ισότητας, της Αριστεράς εντέλει, θα είναι πάντα ηγεμονικές και κυρίαρχες, όσους μειωτικούς νόμους κι αν κάνετε, όσες ρυθμίσεις κι αν ψηφίσετε με μια συγκυριακή πλειοψηφία της αρπαχτής, όπως αποδεικνύεται. Δεν θα καταφέρετε τίποτε, όπως δεν καταφέρατε τόσες δεκάδες χρόνια, απέναντι τόσο στην τέχνη όσο και στην πρόοδο και την Αριστερά, όσες τσεκουριές κι αν ρίξατε στα κορμιά της ΤΕΧΝΗΣ, της ΠΡΟΟΔΟΥ, της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μας: εμάς μας χαρακτηρίζουν ο πολιτισμός, η τέχνη, η πρόοδος, ενώ εσάς το τσεκούρι και η βία του κόμπλεξ, της εμπάθειας και του λάθους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter