Η Τουρκία βάζει στον «πάγο» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία βάζει στον «πάγο» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στον «πάγο» βάζει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Άγκυρα, καθώς μετά από αίτημα της τουρκικής ηγεσίας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η διοίκηση του ΝΑΤΟ έλαβε την απόφαση να διακόψει προσωρινά τις συνομιλίες για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών μετά από αίτημα που κατέθεσε η Τουρκία για ακύρωση της τριμερούς συνάντησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε από πλευράς του την Τρίτη στο Reuters ότι απαιτείται διακοπή αρκετών εβδομάδων για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν η Φινλανδία θα συνέχιζε τη διαδικασία χωρίς τη Σουηδία, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είπε: «Δεν βλέπω την ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα για να συνεχίσουμε τις τριμερείς συνομιλίες».

 

«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και η κατάσταση εκεί είναι έντονη λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα και στο φόντο του καψίματος του Κορανίου στο πλαίσιο της διαδήλωσης ακροδεξιών στη Στοκχόλμη επιβεβαίωσε την πλήρη άρνηση της Άγκυρας ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Βέτο από την Άγκυρα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους»

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν σε Σουηδία: Μην υπολογίζετε σε στήριξη μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδία- ΝΑΤΟ: Η χώρα βρίσκεται ολοένα και σε πιο δύκολη θέση στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter