Η Τουρκία ξεκλειδώνει τα F-16 από τις ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν έστειλε σχετική επιστολή στο Κογκρέσο

Η Τουρκία ξεκλειδώνει τα F-16 από τις ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν έστειλε σχετική επιστολή στο Κογκρέσο
Made Nagi/Pool Photo via AP

Λίγες ώρες μετά από την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε στο Κογκρέσο επιστολή σχετικά με τον εξοπλισμό της Τουρκίας με μαχητικά αεροπλάνα F-16.

Η είδηση μεταδόθηκε από διεθνή δίκτυα αλλά τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τουρκικές πηγές εξηγούν ότι υπάρχουν βήματα να γίνουν ακόμη.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς για την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε ως βασική επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων, αλλά απλά δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να προτρέξω σε προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», είπε ο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Turk στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θα ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρώτα, στέλνει μια επιστολή για να την εγκρίνουμε. Η Τουρκία θα παραδώσει τα σουηδικά έγγραφα έγκρισης. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία ο Λευκός Οίκος θα κάνει η επίσημη κοινοποίηση. Αυτή η επιστολή είναι μια έκκληση να το εγκρίνει. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα».

«Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία 15 ημερών. Δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για αυτό. Ανώτερος αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό την υποστήριξή του για την πώληση F-16 και η πώληση F-16 στην Τουρκία είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ουγγαρία: Μετά την Τουρκία, ο ‘Ορμπαν συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter