Η Βόρεια Κορέα εγκρίνει νόμο για… προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα

Η Βόρεια Κορέα εγκρίνει νόμο για… προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα

Η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εγγράψει από την Πέμπτη πλέον σε νόμο το δικαίωμα της προληπτικής χρήσης πυρηνικών όπλων για να προστατεύσει το έδαφός της από εξωτερικές απειλές. Η απόφαση, σύμφωνα με τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, καθιστά «δίχως επιστροφή» την κατάσταση πυρηνικής ετοιμότητας και απαγορεύει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση κατάργησης των πυρηνικών.

Τα σενάρια της ενεργοποίησης του νόμου

Μεταξύ των σεναρίων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρηνική επίθεση θα ήταν η απειλή ενός επικείμενου πυρηνικού χτυπήματος, η απειλή κατά της ηγεσίας της χώρας ή των πολιτών, και να κερδίσει το πάνω χέρι κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, μεταξύ άλλων λόγων.

Ένας βουλευτής στη συνέλευση είπε ότι ο νόμος θα χρησιμεύσει ως ισχυρή νομική εγγύηση για την εδραίωση της θέσης της Βόρειας Κορέας ως κράτος πυρηνικών όπλων και τη διασφάλιση του «διαφανούς, συνεπούς και τυπικού χαρακτήρα» της πυρηνικής πολιτικής της, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Προληπτικά χτυπήματα

Ο αρχικός νόμος του 2013 όριζε ότι η Βόρεια Κορέα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αποκρούσει εισβολή ή επίθεση από εχθρικό πυρηνικό κράτος και να πραγματοποιήσει αντίποινα. Ο νέος νόμος προχωρά πέρα από αυτό για να επιτρέψει προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα εάν εντοπιστεί επικείμενη επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή εναντίον «στρατηγικών στόχων» της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της.

Όπως και ο προηγούμενος νόμος, η νέα έκδοση υπόσχεται να μην απειλήσει τα μη πυρηνικά κράτη με πυρηνικά όπλα, εκτός εάν ενωθούν με μια χώρα με πυρηνικά όπλα για να επιτεθούν στον Βορρά. Ο νέος νόμος προσθέτει, ωστόσο, ότι μπορεί να εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εάν εντοπίσει επικείμενη επίθεση οποιουδήποτε είδους που στοχεύει στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας και στην οργάνωση διοίκησης των πυρηνικών της δυνάμεων.

Αυτή είναι μια προφανής αναφορά στη στρατηγική «Kill Chain» της Νότιας Κορέας, η οποία απαιτεί προληπτικό χτύπημα της πυρηνικής υποδομής και του συστήματος διοίκησης της Βόρειας Κορέας εάν υπάρχει υποψία επικείμενης επίθεσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter