Η ώρα της κάλπης στις ΗΠΑ

Η ώρα της κάλπης στις ΗΠΑ

Έπειτα από μια ταραχώδη και διχαστική προεκλογική περίοδο, οι Αμερικάνοι πολίτες θα αποφασίσουν σήμερα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν για να κερδίσει άλλη μια τετραετία στον Λευκό Οίκο.

Η κρίση στις ΗΠΑ είναι ιστορικών διαστάσεων: 230 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της πανδημίας • η οικονομία, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη 33% στο τρίτο τρίμηνο, φέρει βαριές πληγές από το κλείσιμο λόγω κορονοϊού • η κοινωνία είναι πιο διχασμένη από ποτέ, με τα συλλαλητήρια κατά της φυλετικής αδικίας εναντίον των μειονοτήτων να δονούν από άκρη σ’ άκρη όλη τη χώρα. Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν καταλάβει το υψηλό διακύβευμα των τεκλογών συρρέοντας εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα: ήδη 98 εκατ. έχουν ψηφίσει, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71% της συνολικής προσέλευσης των προηγούμενων εκλογών, θέτοντας τις βάσεις για νέο ρεκόρ συνολικής προσέλευσης.

Ο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει αυτήν την εκλογική αναμέτρηση «δημοψήφισμα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Τραμπ, υποσχόμενος να δώσει μάχη με νέα πνοή απέναντι στην υγειονομική κρίση, να αναστήσει την οικονομία και να γεφυρώσει το χάσμα στην αμερικάνικη κοινωνία. Ο Τραμπ, όμως, δείχνει να είναι κοντά στις δημοσκοπήσεις στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες και μπορεί να «κλέψει» τη νίκη, όπως το 2016. Αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, όπου κάθε πολιτεία δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων από τους συνολικά 538 του εκλεκτορικού κολλεγίου. Γι αυτό και το 85% των δαπανών των εκστρατειών έχουν κατευθυνθεί σ’ αυτές τις πολιτείες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και θα μείνουν ανοιχτές για 12 ώρες. Εκλογικοί αναλυτές συνιστούν υπομονή, καθώς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του αποτελέσματος θα πρέπει να καταμετρηθούν και οι πρόωρες και οι επιστολικές ψήφοι, πράγμα που σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να διαρκέσει μέρες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter