Η χειραγώγηση των ΜΜΕ συνιστά επίθεση στη Δημοκρατία–Δηλώσεις Γκιόλα, Γιαννούλη, Γκαρά #Documento #freespeechgr

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ συνιστά επίθεση στη Δημοκρατία–Δηλώσεις Γκιόλα, Γιαννούλη, Γκαρά #Documento #freespeechgr

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας Documento.

Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Ωμή, απροκάλυπτη και εν τέλει φασίζουσα νοοτροπία επέδειξε ο Κος Μητσοτάκης εξαντλώντας την πειθώ του για αποτροπή διαφήμισης στην Εφημερίδα Documento.

Η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού ίσως δεν ξενίζει, αφού τα όσα μετέρχεται για να αποφύγει τις αυστηρές, αλλά καθόλα νόμιμες κριτικές στα πλαίσια της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, δεν αποτελούν πρωτοτυπία, ούτε όμως περιποιούν τιμή για το κύρος και την αξιοπρέπεια του πρωθυπουργού της χώρας.

Κι αυτό διότι είναι γνωστό ότι τεχνηέντως δεν τοποθετήθηκε δημόσια για το πλήρες πόθεν έσχες αυτού και της οικογένειάς του. Δεν ανέφερε από που άντλησε το δάνειο για την αγορά της περιώνυμης κατοικίας «Βολταίρου» στο Παρίσι. Δεν ενημέρωσε πώς και πότε θα αποπληρώσει το δάνειο του Κήρυκα Χανίων. Η ωμή όμως παρέμβαση που θα δυσχεράνει ή και θα οδηγήσει στο κλείσιμο μιας Εφημερίδας δε θυμόμαστε να έχει προηγούμενο στον Δημόσιο βίο της χώρας, παρεκτός στις χαλεπές μέρες της Δικτατορίας”.

Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν εκπλήσσει κανέναν η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ανθρώπων που την στηρίζουν προσκηνιακά ή παρασκηνιακά για την έκφραση ρεβανσισμού απέναντι σε μία εφημερίδα οι αποκαλύψεις της οποίας, στην πλειοψηφία τους, κλόνισαν τα θεμέλια αυτής της ηθικής και άμεμπτης υπόστασης τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κομματικού μηχανισμού που τον περιστοιχίζει.

Επί 4,5 χρόνια η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθεροτυπίας, της τήρησης της δεοντολογίας, της καταπολέμησης των fake news, την ίδια ώρα που τα χρησιμοποίησαν ως πολιτικό όπλο για να ανέλθουν στην εξουσία.

Να προσπαθούν τώρα να επιβληθούν μέσω των διαφημιστικών καταχωρήσεων σε μία ανεξάρτητη εφημερίδα που με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις χαλάει πολλές φορές τα σχέδιά τους είναι ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία και την δεοντολογία. Και φοβάμαι ότι δεν θα είναι το πρώτο ή το τελευταίο κρούσμα που θα αντιμετωπίσουμε από την κυβέρνηση του επιτελικού κράτους, του «αυτοκράτορα¨-πρωθυπουργούύ» που συμπυκνώνει τις υπερεξουσίες σε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν και τη δημοκρατία.

Εύχομαι αλλά δεν ελπίζω ότι θα σταματήσουν αυτή την πρακτική. Πρέπει να καταλάβουν όμως ότι θα βρουν απέναντί τους πολύ ισχυρότερο κύμα αντίδρασης από όσο μπορούν να φανταστούν”.

Νατάσα Γκαρά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

“Η φίμωση ή η χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης συνιστά επίθεση σε μία από τις θεμελιακές Αρχές της Δημοκρατίας. Η ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και η ελευθερία Λόγου και Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Άλλωστε, μία από τις κύριες αποστολές των Μέσων Ενημέρωσης σε δημοκρατικά συστήματα, πέραν της ενημέρωσης, είναι η άσκηση ελέγχου των θεσμών εξουσίας και η ανάπτυξη πεδίου δημοκρατικού διαλόγου.

Οι πρακτικές φίμωσης που καταγγέλλονται από την εφημερίδα Documento, μας επιστρέφει σε άλλες μαύρες εποχές, προαναγγέλλοντας και το αντιλαϊκό επίπεδο πολιτικής που σχεδιαζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Περιορισμός δικαιωμάτων, επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, καταστολή, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, δίωξη πολιτικών αντιπάλων, έλεγχος του κράτους και της πληροφόρησης, προπαγάνδα, ειναι από τα πρώτα ανησυχητικά δειγματα που εχει δείξει στους πρώτους μήνες κυβερνητικής θητείας”.

Διαβάστε ακόμη: Documento: Αν δεν το βρίσκετε στο περίπτερο, αγοράστε το ηλεκτρονικά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter