Η Χιλή είπε «όχι» στο Σύνταγμα που συνέταξε η ακροδεξιά του Καστ

Η Χιλή είπε «όχι» στο Σύνταγμα που συνέταξε η ακροδεξιά του Καστ

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι χιλιανοί πολίτες απέρριψαν την πρόταση για νέο Σύνταγμα που συντάχθηκε από ένα συμβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η παράταξη του ακροδεξιού πολιτικού Χοσέ Αντόνιο Καστ. Με την καταμέτρηση των ψήφων στο 99%, το «όχι» καταγράφεται στο 55%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 44%, με συμμετοχή 83%. 

Πάλι από την αρχή

Ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν λάβει κανείς υπόψη τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν πριν από 15 ημέρες, πριν ξεκινήσει η απαγόρευση των νέων δημοσκοπήσεων. Αλλά ήταν ένας ανοιχτός αγώνας, εν μέρει επειδή ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας προσθέτει νέους ψηφοφόρους που προκαλούν αβεβαιότητα στα αποτελέσματα και επειδή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπήρχε μια ανοδική τάση στο «ναι». Μετά από τέσσερα χρόνια της συνταγματικής διαδικασίας, η Χιλή επιστρέφει στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το Νοέμβριο του 2019, όταν ο πολιτικός κόσμος πρόσφερε στην κοινωνία να αλλάξει το Σύνταγμα για να ξεπεράσει το κοινωνικό ξέσπασμα με θεσμικά μέσα. Κατ’αυτόν τον τρόπο, παραμένει με το Σύνταγμα που ισχύει από το 1980, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, με την επιφύλαξη περίπου 70 μεταρρυθμίσεων από τη μετάβαση.

Διαβάστε επίσης: Χιλή: Αυτοκτόνησε πρώην αξιωματικός του Πινοσέτ πριν μπει στη φυλακή για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Ρεκόρ

Η χώρα της Νότιας Αμερικής καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ απόρριψης δύο συνταγματικών προτάσεων μέσα σε ένα χρόνο. Η προηγούμενη συντάχθηκε από μια συνέλευση που κυριαρχούνταν από αριστερές δυνάμεις. Με το δημοψήφισμα αυτής της Κυριακής, η Χιλή κλείνει τέσσερα χρόνια συνταγματικής διαδικασίας. Στο ψηφοδέλτιο υπήρχαν δύο επιλογές: υπέρ και κατά ενός κειμένου που είχε συνταχθεί από ένα Συνταγματικό Συμβούλιο στο οποίο κυριαρχούσε η δεξιά, ειδικά το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η αριστερά αυτή την Κυριακή έπρεπε να αρκεστεί στην επιλογή «ανάμεσα σε κάτι κακό και κάτι τρομερό», όπως είπε η σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, δύο φορές πρόεδρος της Χιλή, κατά την ψηφοφορία το πρωί της Κυριακής. Παραδόξως, οι αριστερές δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση και προτίμησαν να διατηρήσουν το Σύνταγμα του Πινοσέτ.

Ανακούφιση

Δεν πρόκειται αποκλειστικά για νίκη για την αριστερή κυβέρνηση του Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος επρόκειτο να απορρίψει την πρόταση. Στην επιλογή κατά του Συντάγματος, πέρα από το κυβερνών κόμμα, υπήρχαν και άλλα τμήματα της κεντροαριστεράς που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά και ακροδεξιές ομάδες, που ξεπερνούν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από τα δεξιά. Όμως, αυτό το δημοψήφισμα έδωσε μια ανάσα στον Μπόριτς, γιατί ένα αντίθετο αποτέλεσμα θα ήταν αποτυχία που θα συσσωρευόταν στην ήδη κακή εικόνα της κυβέρνησης, μετά τους συμβιβασμούς που έπρεπε να κάνει στον οικονομικό τομέα. Η κυβερνητικοί εταίροι δεν γιορτάζουν, αλλά αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό τους αφήνει ανακουφισμένους.

Αλλαγή στη Δεξιά

Η εστίαση είναι, πάνω από όλα, στα δεξιά. Η συντηρητική παράταξη έχει χάσει, αλλά κυρίως το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος ηγήθηκε της συνταγματικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό δεν επρόκειτο ποτέ να αλλάξει το σημερινό Σύνταγμα. Μετά το αποτέλεσμα – διαφορά άνω των 10 μονάδων μεταξύ των δύο επιλογών – η παραδοσιακή δεξιά θα απαιτήσει αλλαγή ηγεμονίας και θα επιδιώξει να ανακτήσει τον χώρο της. «Αναγνωρίζουμε την ήττα με σαφήνεια και ταπεινότητα», είπε ο Καστ αυτήν την Κυριακή το βράδυ.

Διαφορές με την κοινωνία

Για την αριστερά, το κείμενο ριζοσπαστικοποίησε το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του 1980 και παρουσίαζε αξίες που απείχαν πολύ από την εκκοσμίκευση και την κοινή λογική της σημερινής κοινωνίας της Χιλής. Για τους υπερασπιστές του κειμένου, ωστόσο, η πρόταση δεν ήταν «ένα δεξιό Σύνταγμα». Χωρίς μεγάλες διαφορές με το ισχύον Σύνταγμα, ενσωμάτωσε ένα βασικό ζήτημα: πρότεινε τη χρηματοδότηση βασικών αγαθών στην υγεία, την εκπαίδευση και τις συντάξεις με το γενικό εισόδημα, αλλά εξασφάλιζε μια μικτή διάταξη, που προέβλεπε την ύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού συστήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter