Χιλή: Αυτοκτόνησε πρώην αξιωματικός του Πινοσέτ πριν μπει στη φυλακή για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Χιλή: Αυτοκτόνησε πρώην αξιωματικός του Πινοσέτ πριν μπει στη φυλακή για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Χιλιανός στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος καταδικάστηκε μαζί με άλλους πρώην αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τη δολοφονία το 1973 του λαϊκού τραγουδιστή-σύμβολο της χώρας Βίκτορ Χάρα, αυτοκτόνησε την Τρίτη, πριν από τη φυλάκισή του, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Διαβάστε επίσης: Χιλή: Καταδικάστηκαν επτά πρώην στρατιωτικοί του Πινοσέτ για τη δολοφονία του εμβληματικού Βίκτορ Χάρα

Όταν αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι του για να τον οδηγήσουν στη φυλακή, ο στρατηγός ε.α. Ερνάν Τσακόν, 85 ετών, «πήρε όπλο το οποίο έστρεψε στον εαυτό του», αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε ακαριαία, εξήγησε στον Τύπο ο εισαγγελίας Κλαούντιο Σουάσο.

Τη Δευτέρα, το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε τις καταδίκες σε ποινές κάθειρξης 8 ως 25 ετών σε βάρος του στρατηγού ε.α. Τσακόν και άλλων έξι πρώην στρατιωτικών, για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα.

Οι επτά απόστρατοι, ηλικιών μεταξύ 73 και 85 ετών, παρέμεναν ελεύθεροι ως αυτή την αμετάκλητη καταδίκη τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο απόστρατος στρατηγός είχε συμμετάσχει στη διαλογή και στην ανάκριση πολλών από τους 5.000 πολιτικούς κρατούμενους που μετήχθησαν στο στάδιο του Σαντιάγο –σήμερα φέρει το όνομα του Βίκτορ Χάρα– αμέσως μετά το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος εξελέγη το 1970.

Ο Βίκτορ Χάρα, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και φλογερός υποστηρικτής του προέδρου Αλιέντε, ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο στάδιο. Το πτώμα του βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα, με τραύματα από 44 σφαίρες. Ήταν 40 ετών.

Τροβαδούρος της ειρήνης, οι στίχοι του οποίου μίλαγαν για αγάπη, διαμαρτυρία και κοινωνική δικαιοσύνη, ο Βίκτορ Χάρα υπήρξε εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης λαϊκής μουσικής, με τραγούδια όπως το El derecho de vivir en paz («Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά»).

Ενέπνευσε μουσικούς όπως το συγκρότημα U2 και ο Μπομπ Ντίλαν. Κατά τη διάρκεια συναυλίας του το 2013 στο Σαντιάγο, ο Μπρους Σπρίνγκστιν του απέτισε φόρο τιμής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter