Η χύτρα

Στους δεκαοκτώ μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κυβερνάει αυτόν τον πολύπαθο τόπο έχει δείξει τις διαθέσεις της σε όλη τους τη διάσταση. Σχετικά με την κοινωνία, την οικονομία, την παιδεία.

Στόχος της οι αρμοί της εξουσίας, παιγνίδι το οποίο η Δεξιά το έχει ξαναπαίξει με αδιαμφισβήτητη επιτυχία πολλές φορές μεταπολεμικά.

Συνεπικουρούμενη από το ΠαΣοΚ η Δεξιά έριξε την Ελλάδα στα βράχια των μνημονίων στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και έχασε το παιγνίδι τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι δηλαδή η Αριστερά θα κυβερνήσει τη χώρα που τη θεωρούσε ιδιοκτησία της.

Το 1958 όταν η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1961 επακολούθησε όργιο βίας και νοθείας, ενώ το 1967 όταν ένιωσε την απειλή της αριστεράς της Ένωσης Κέντρου κατήργησε προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου μερικές ημέρες πριν τις εκλογές.

Πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με ορυμαγδό ψεμάτων και διαστρεβλώσεων μέσω των δικών τους Μέσων Ενημέρωσης κατάφεραν να ξαναπάρουν την εξουσία και από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να κτίζουν ένα ολοκληρωτικό κράτος.

Το πολιτικό παιδί του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο Μάκης Βορίδης, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε χθες τα κλειδιά των προσεχών εκλογών το είχε δηλώσει «τσεκουράτα»: «να γίνουν παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς, ώστε να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία».

Εξήντα χρόνια μετά η Δεξιά προτίθεται και δεν το κρύβει να ρίξει ξανά στη μάχη τα παραδοσιακά της όπλα.

Είναι τέτοιος ο τρόμος της για να μην ξανακερδίσει η Αριστερά τα ηνία της εξουσίας που στελέχη της όπως η Σοφία Βούλτεψη έχουν κάνει σε ανύποπτο χρόνο δηλώσεις που ακόμη και οι οπαδοί της αποδοκιμάζουν, όπως το αμίμητο «Τσίπρας και …Παττακός είναι το ίδιο» ή το τραγικό «ότι κοντά στους Ρομά ζουν άνθρωποι».

Μόνο που το 2021 δεν είναι 1961. Η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της κρίσης της οικονομίας, του κορονοϊού και της κατανομής των εμβολίων έχει προκαλέσει μια συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας μπροστά στον τρόμο της επόμενης ημέρας, με ανεργία, φτώχεια και δυστυχία η οποία αρχίζει να φαίνεται στους δρόμους κυρίως των μεγάλων πόλεων.

Η χύτρα αρχίζει να βράζει και τα φαινόμενα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα πεταχτεί από τη κοινωνική αντίδραση.

Όσους βορίδηδες και χρυσοχοΐδηδες και αν επιστρατεύσει η νέο-Δεξιά το τσουνάμι της αγανάκτησης από τα ψέματα και την απογοήτευση της κοινωνίας θα είναι τόσο μεγάλο που θα τους παρασύρει σε ελάχιστο χρόνο.

Το ζήτημα είναι μέσα στην προβλεπόμενη αναταραχή να προστατευτεί η Δημοκρατία, αγαθό που έχει κερδηθεί με αγώνες και άπειρες θυσίες, από τις οποίες βέβαια απείχαν οι «άριστοι» που στελεχώνουν τη σημερινή, χειρότερη μεταπολεμική, κυβέρνηση.

Και για αυτό πρέπει να αγωνιστούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας.

documentonews.gr