Η υποχώρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζει φωτιά στον Καύκασο

Η υποχώρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζει φωτιά στον Καύκασο

Καθώς η Ρωσία αναδιπλώνεται στην Ουκρανία έπειτα από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, το Αζερμπαϊτζάν διαβλέπει μία ευκαιρία να επιβάλλει τις θέσεις του στην Αρμενία δια των όπλων δύο χρόνια μετά τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έχει λίγη σημασία το ποιος πάτησε πρώτος τη σκανδάλη, μιας και οι αζερικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε όλο το μήκος των συνόρων, όχι μόνο στον χώρο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η κλιμάκωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 49 Αρμενίων και 7 Αζέρων στρατιωτικών, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στην Αρμενία τέθηκαν σε επιφυλακή.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που προκύπτει από το ανοιχτής πρόσβασης λογισμικό της NASA FIRMS, το οποίο καταγράφει μέσω δορυφόρου τις εστίες φωτιάς σε όλο το πλανήτη και στο γραφικό περιβάλλον του φαίνονται τα σημεία των συγκρούσεων.

Το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας συνεχίστηκε και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με επίκεντρο αυτή τη φορά τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου βρίσκεται η αυτοαποκαλούμενη αρμενική «δημοκρατία του Αρτσάχ». Η τελευταία συνδέεται μέσω του διαδρόμου Λατσίν με το υπόλοιπο σώμα της Αρμενίας και είναι μια μη αναγνωρισμένη χώρα από τη διεθνή κοινότητα ενώ η ισχύς της έναντι του Μπακού είναι πενιχρή.

Η στρατηγική του Μπακού

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, αφού παρόμοια κατάσταση εξελίσσεται σχεδόν κάθε μήνα. Τον περασμένο Αύγουστο είχε διαδραματιστεί ένα παρόμοιο σκηνικό, το οποίο είχε αναγκάσει τις αρχές της αυτοαποκαλούμενης «δημοκρατίας του Αρτσάχ» να προχωρήσουν σε επιστράτευση, όμως οι εντάσεις σταμάτησαν πάραυτα. Ωστόσο, η ποιοτική διαφορά όσον αφορά το τωρινό επεισόδιο έγκειται στο ότι βομβαρδίστηκαν σημεία από τη διεθνώς αναγνωρισμένη αρμενική επικράτεια.

Στόχος του Μπακού δεν είναι άλλος από τη δημιουργία επιπλέον τετελεσμένων στην περιοχή καταλαμβάνοντας νέα εδάφη, αλλά και η επιβολή των θέσεων του στην αρμενική κυβέρνηση. Αυτό διότι, οι διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα ανάμεσα σε Αρμενία και  Τουρκία φαίνεται να έχουν βαλτώσει. Συνεπώς, η Άγκυρα ενδεχομένως να ενδιαφερόταν στην δημιουργία μιας νέας εστίας έντασης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης εναντίον της κυβέρνησης του Ερεβάν.

Η διάχυση του πολέμου

Τέλος, δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο επεισόδιο έλαβε χώρα σε μια συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναθερμανθεί και η Ρωσία βρίσκεται σε υποχώρηση στα ανατολικά. Επομένως, το Αζερμπαϊτζάν που έχει ταυτίσει τις τύχες του με τη νατοϊκή Τουρκία, ενδεχομένως να θεωρήσει πως έχει έρθει η στιγμή για να κλείσει με ευνοϊκούς όρους η εκκρεμότητα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαβάστε επίσης

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Γιατί το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ξανά την ένταση στον Καύκασο

Ένα βήμα πριν την κανονικοποίηση των σχέσεων τους βρίσκονται Αρμενία – Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter