«Ηλίας Πετρόπουλος: Ο Λαογράφος του Άστεως» – Πρεμιέρα την Παρασκευή 03/02

«Ηλίας Πετρόπουλος: Ο Λαογράφος του Άστεως» – Πρεμιέρα την Παρασκευή 03/02

Το έργο «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέβης Λύτρα, ανεβαίνει στο Θέατρο Noūs – Πρεμιέρα στις 03/02/2023.

Συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τον θάνατο του πολυσχιδούς λαογράφου. Το έργο «Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως», σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέβης Λύτρα, ανεβαίνει στο Θέατρο Noūs.

Μια παράσταση με σκηνές- ορόσημο της ζωής του Ηλία Πετρόπουλου, το έργο βασισμένο στα βιογραφικά του, μνημονεύει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός ριζοσπαστικού λαογράφου με σπουδαία παρακαταθήκη που δε δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες.

Την απαιτητική φιγούρα του αιρετικού ερευνητή έχουν αναλάβει να ενσαρκώσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Παπαγεωργίου και Ανδρέας Μανούχος. Ο πρώτος υποδύεται τον Ηλία Πετρόπουλο στα πρώτα χρόνια της δράσης του στην Ελλάδα, ο δεύτερος στα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό του.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ασχοληθεί με το περιθώριο, για πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την κυρίαρχη μεσοαστική κουλτούρα και τη συντηρητική ιστορική αφήγηση. Έγραψε για τον υπόκοσμο, τη φυλακή, την πορνεία και τη σεξουαλικότητα και καταδικάστηκε για τα βιβλία του. Οι ελληνικές αρχές τον καταδίκασαν τέσσερις φορές, εκ των οποίων τις τρεις ήταν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας – με τον ίδιο να γράψει κάποια στιγμή κάτι πολύ τρανό και αποφασιστικό – πως… «στη φυλακή λύθηκε η ψυχή μου, στη φυλακή κατέκτησα την ελευθερία μου» (16/4/1975).

Ο Ηλίας Πετρόπουλος με στολή κατάδικου στις Νέες Φυλακές της οδού Κασσάνδρου στην Θεσσαλονίκη, το 1970.

Ο «Λαογράφος του Άστεως» κατέγραψε τους περιφρονημένους και τις «σκανδαλώδη» για την εποχή ιστορίες τους. «Έδωσε φωνή» στους ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι ήρωες των βιβλίων του.

Πηγή: Facebook – Από τις πρόβες για το θεατρικό έργο «Ηλίας Πετρόπουλος – Ο Λαογράφος του Άστεως»

Ως προσωπικό στίγμα στη συγγραφική κοινότητα, ο Ηλίας Πετρόπουλος άφησε την τέχνη του να αποδίδει με τρόπο μεγαλειώδη τα “μικρά” της ζωής. Δεν αγαπάμε τον Ηλία μόνο για το έργο του αλλά κυρίως για την βαθιά σοφία και την τέχνη του στο να μεταμορφώνει τα ”μικρά” σε ”τεράστια”.

Το 1975 εγκαταστάθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να τον αποθαρρύνει από το να συνεχίσει να γράφει με το ίδιο πάθος και πείσμα για τα ελληνικά θέματα…αλλά το ακριβώς αντίθετο. Έγραφε μέχρι το 2003 όταν πέθανε από καρκίνο.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του, το πτώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του πετάχτηκαν στον υπόνομο. «Να κάψεις το κουφάρι μου και να ρίξεις τις στάχτες στον υπόνομο. Τέτοια είναι η διαθήκη μου» –Ηλίας Πετρόπουλος

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λύτρα Στέβη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Λύτρα Κρυσταλλία
Light Designer: Αναλογικός
Στήριξη παράστασης: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης
Επικοινωνία: Αλεξάνδρα Παγανή

Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας, Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Στυλιαν.Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του Δικαστή: Κυριάκος Σάμιος

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Κάθε Παρασκευή του Φεβρουαρίου

Έναρξη: 9.00μ.μ.

Θέατρο Νους: Πατησίων και Τροίας 34, Αθήνα
Τιμή εισιτηρίου: 16€ κανονικό, 10€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Για προπώληση εισιτηρίων πατήστε εδώ

Τηλ. Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6974 655559

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter