Ηλιόπουλος κατά Γκαγκάκη για τα σεξιστικά σχόλια – Επίθεση σε Μπακογιάννη για τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Ηλιόπουλος κατά Γκαγκάκη για τα σεξιστικά σχόλια – Επίθεση σε Μπακογιάννη για τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η «Ανοιχτή Πόλη» του Νάσου Ηλιόπουλου με αφορμή την ιταμή παρουσία και σχολιασμό της δημοτικής συμβούλου Κατερίνας Γκαγκάκη στον σχολιασμό της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη από την εκπομπή Λιάγκα στον ΣΚΑΪ. 

Ο κ. Ηλιόπουλος καλεί τον Δήμαρχο Αθηναίων να πάρει θέση στο περιστατικό και παράλληλα ζητά την άμεση σύσταση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αθηναίων έτσι όπως προβλέπεται. 

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Ο «πολιτισμός» του σεξισμού

Πριν από λίγες εβδομάδες, η δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων επιβεβαίωσε και με αριθμούς ένα οξύ κοινωνικό ζήτημα στη χώρα μας.

 Η Ελλάδα, στους δείκτες που αφορούν την ισότητα των φύλων, καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

Ουσιαστική συμβολή σε αυτό το αρνητικό ρεκόρ έχει και η λειτουργία της δημόσιας σφαίρας, που βρίθει από παραδείγματα σεξιστικού και μειωτικού λόγου. Το είδαμε για άλλη μια φορά με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. 

Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από τηλεοπτική εκπομπή ως μια ακόμη αφορμή για φτηνό σεξιστικό σχολιασμό. Η συμμετοχή μάλιστα σε αυτόν εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου του Δήμου Αθηναίων, με κεντρική ευθύνη στον τομέα του πολιτισμού, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος. 

Είναι προφανές ότι πρόσωπα με θεσμικό ρόλο οφείλουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και να υπερασπίζονται τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού κάθε προσωπικότητας. Οι ανεπαρκείς δικαιολογίες –γιατί συγνώμη δεν ήταν– που δόθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Ως Ανοιχτή Πόλη δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν βλέπουμε καμία αστεία διάσταση στη σεξουαλική παρενόχληση. Ότι ο σχολιασμός με όρους “καφενείου” και “παρέας” είναι μέρος του προβλήματος, μέρος μιας βαθιά σεξιστικής κουλτούρας που αναπαράγεται σε μεγάλο βαθμό και με τη συμβολή μερίδας των ΜΜΕ. 

Ο κ. Μπακογιάννης δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Οφείλει να τοποθετηθεί, τόσο για το περιστατικό, όσο και για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της δημοτικής του συμβούλου. Οφείλει να εξηγήσει, γιατί μετά από αυτή την συμπεριφορά συνεχίζει να την εμπιστεύεται με μία θέση ευθύνης στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός που χρειάζεται η πόλη μας δεν έχει και ούτε μπορεί να έχει σχέση με τον σεξισμό.

Τέλος, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ακριβώς όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Υστερόγραφο: το σημερινό κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της φυλλάδας “Μακελειό”, είναι ένα ακόμα παρόμοιο περιστατικό και έρχεται να επιβεβαιώσει την ευθύνη όλων μας απέναντι σε κάθε μορφής σεξιστική συμπεριφορά που θίγει την αξιοπρέπεια κάθε μιας και καθενός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter