ΗΠΑ: «Ανταρσία» από πολιτείες για την κατάργηση της μάσκας

ΗΠΑ: «Ανταρσία» από πολιτείες για την κατάργηση της μάσκας

Εννιά πολιτείες στην Αμερική αποφάσισαν να καταργήσουν την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους πριν το αποφασίσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι, τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ είπαν την Τετάρτη ότι οι περιορισμοί για την χρήση μάσκας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν αποσυρθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Καλιφόρνια, το Νιού Τζέρσι, την Ουάσινγκτον, το Κονέκτικατ και το Ντέλαγουερ έκαναν ανάλογες ανακοινώσεις. Όλες αυτές οι πολιτείες ψήφισαν για τον πρόεδρο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, ενώ τώρα έπαψαν να ακολουθούν τις συστάσεις του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου.

Αλλαγή πλεύσης για προοδευτικές πολιτείες

Πολλές πολιτείες στα μεσοδυτικά της χώρας -στην περίφημη αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της σκουριάς», που ήταν προπύργιο του Ντόναλντ Τραμπ- δεν είχαν επιβάλλει ποτέ υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας, ενώ είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση ατομικής ευθύνης για τις δημόσιες συναθροίσεις. Τώρα, φαίνεται ότι και κυβερνήτες σε πιο φιλελεύθερες πολιτείες ακολουθούν στον ίδιο δρόμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις έρευνες γνώμης που γίνονται στις ΗΠΑ, οι πολίτες δηλώνουν κουρασμένοι με τα μέτρα περιορισμού, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να υποχωρεί.

Επιφυλακτικότητα

Ο Λευκός Οίκος έχει συναντηθεί με ειδικούς στον τομέα της υγείας για να σχεδιάσει μια στρατηγική εξόδου από την πανδημία και μια μετάβαση σε μια «νέα κανονικότητα». Δύο από τους κορυφαίους ειδικούς της κυβέρνησης – ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου για την πανδημία, και ο Δρ. Ροσέλ Γουαλένσκι, διευθύντρια του CDC, εξέφρασαν αμφότεροι την αισιοδοξία τους την Τετάρτη για την κατεύθυνση της πανδημίας. Εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται και δεν προκύψουν νέες παραλλαγές, η χώρα «θα μπορούσε να οδεύσει σε μια κανονικότητα», είπε ο Φάουτσι σε συνέντευξή του.

Όμως ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι η κατάσταση «είναι ακόμα απρόβλεπτη» και είπε ότι οποιαδήποτε μετάβαση από την τρέχουσα κρίση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Και η  Βαλένσκι είπε κατηγορηματικά ότι ενώ η υπηρεσία της εργάζεται για νέες οδηγίες για τις πολιτείες, είναι πολύ νωρίς για όλους τους Αμερικανούς να βγάλουν τις μάσκες τους σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter