ΗΠΑ: Επιβάλλουν κυρώσεις στα παιδιά του Σερβοβόσνιου προέδρου για διαφθορά

ΗΠΑ: Επιβάλλουν κυρώσεις στα παιδιά του Σερβοβόσνιου προέδρου για διαφθορά

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, OCCRP, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα παιδιά του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, και σε τέσσερις εταιρείες υπό τη διαχείρισή τους. Οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η περιοχή μοιάζει ολοένα και περισσότερο με οικογενειακή επιχείρηση παρά με πολιτική οντότητα.

Αφού οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν δύο φορές κυρώσεις στον Μίλοραντ Ντόντικ, τώρα επιβλήθηκαν κυρώσεις στα παιδιά του, τον γιο Ιγκόρ και την κόρη του Γκόριτσα, επειδή βοήθησαν τον πατέρα τους σε δραστηριότητες διαφθοράς.

Οικογενειακή υπόθεση

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ενήλικα παιδιά του Ντόντικ, ο Ιγκόρ και η Γκόριτσα, «διευκολύνουν τη συνεχιζόμενη διαφθορά του Ντόντικ στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επιτρέποντάς του να αντλεί δημόσιους πόρους και να πλουτίζει την οικογένειά του σε βάρος των πολιτών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της λειτουργικής διακυβέρνησης στη χώρα».

Το OFAC σημείωσε ότι από το 2021, ο Ντόντικ είχε αυξήσει τη συμμετοχή των παιδιών του σε πολιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της Σερβικής Δημοκρατίας. Η έκταση της διαφθοράς της οικογένειας Ντόντικ προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται να παράσχουν ξένες επενδύσεις στη Σερβική Δημοκρατία, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποφύγουν να το κάνουν καθώς πίστευαν ότι η οικονομική βοήθεια πιθανότατα θα ωφελούσε τον Ντόντικ και την οικογένειά του παρά τα ιδρύματα της Σερβική Δημοκρατία.

Η δήλωση του OFAC ανέφερε περαιτέρω ότι η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Ντόντικ, μαζί με τον ίδιο και τον γιο του, «συνωμότησαν για να δωροδοκήσουν πολιτικούς αξιωματούχους, μέλη εκλογικών τμημάτων και εκλογικούς παρατηρητές» για να χειραγωγήσουν τις εκλογές πολιτειών και οντοτήτων του 2022.

Παλιότερες κυρώσεις

Ο ίδιος ο Μίλοραντ Ντόντικ ορίστηκε από τις ΗΠΑ στις 5 Ιανουαρίου 2022, ως υπεύθυνος ή συνένοχος σε παραβιάσεις της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και για διεφθαρμένες δραστηριότητες. Το 2017 του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ για παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1995.

Το OFAC τόνισε ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ είχε συσσωρεύσει προσωπική περιουσία μέσω δωροδοκίας, δωροδοκίας και άλλων μορφών διαφθοράς, χρησιμοποιώντας την επίσημη θέση του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένα δίκτυο προσωπικών διασυνδέσεων και επιχειρήσεων, ενώ χρησιμοποιούσε «εθνο-εθνικιστική ρητορική» για να «προωθήσει αυτούς τους πολιτικούς στόχους και να αποσπάσει την προσοχή από τις διεφθαρμένες δραστηριότητές του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter