ΗΠΑ: FBI και CIA μηνύει η κόρη του Malcolm X για τη δολοφονία του πατέρα της – Ζητά αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: FBI και CIA μηνύει η κόρη του Malcolm X για τη δολοφονία του πατέρα της – Ζητά αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων

Μία από τις κόρες του Malcolm X, του αφροαμερικάνου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες που δολοφονήθηκε πριν από 58 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να μηνύσει το FBI, τη CIA, την αστυνομία της Νέας Υόρκης και άλλες υπηρεσίες για τον θάνατό του, ζητώντας παράλληλα αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Ιλιάσα Σαμπάζ κατηγορεί ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ότι απέκρυψαν δολίως αποδείξεις ότι «συνωμότησαν και εκτέλεσαν το σχέδιο δολοφονίας του Malcolm X». «Επί χρόνια, η οικογένειά μας αγωνίστηκε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία του» είπε η Σαμπάζ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον τόπο όπου πέθανε ο πατέρας της και σήμερα είναι μνημείο προς τιμήν του.

Στην κοινοποίηση των προθέσεών της –ο νόμος απαιτεί να υποβάλλεται αυτό το έγγραφο σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες πριν από την υποβολή της μήνυσης– η Σαμπάζ λέει ότι θα ζητήσει αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως ο Malcolm X ήταν 39 ετών όταν τρεις ένοπλοι τον πυροβόλησαν επί σκηνής ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Audubon Ballroom της Νέας Υόρκης, στις 21 Φεβρουαρίου 1965. Η Σαμπάζ, που τότε ήταν 2 ετών, ήταν παρούσα μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της. Λίγο αργότερα, συνεργάτες του Μάλκολμ Χ είπαν ότι πίστευαν πως διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες γνώριζαν το σχέδιο δολοφονίας του και επέτρεψαν να υλοποιηθεί.

Ο Τάλματζ Χάγιερ, που τότε ήταν μέλος του Έθνους του Ισλάμ, ομολόγησε στο δικαστήριο ότι ήταν ο ένας από τους δολοφόνους. Το 2021 ένας δικαστής της Νέας Υόρκης ανέτρεψε τις καταδίκες δύο άλλων ανδρών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον φόνο και παρέμειναν για δεκαετίες στη φυλακή. Ο Χάγιερ έλεγε επί χρόνια ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι και ότι οι συνεργοί του ήταν άλλα μέλη του Έθνους του Ισλάμ.

Οι δύο άνδρες αθωώθηκαν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Μανχάταν που ανέφερε ότι από την έρευνά της διαπιστώθηκε πως οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν στοιχεία που, αν είχαν αποκαλυφθεί, θα οδηγούσαν κατά πάσα πιθανότητα στην απαλλαγή τους.

Πηγή: CBS, CNN

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποζημίωση 36 εκατ. δολαρίων στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του Malcolm X

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter