ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι για να αποτραπεί η στάση πληρωμών

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία Μπάιντεν – Μακάρθι για να αποτραπεί η στάση πληρωμών
President Joe Biden talks with reporters before boarding Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, Friday, May 26, 2023, as he heads to Camp David for the weekend. (AP Photo/Susan Walsh)

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του κράτους των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, συμπληρώνοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο. Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μακάρθι μέσω Twitter.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, ενώ προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

Οι Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνομιλία μιάμισης ώρας χθες Σάββατο το απόγευμα για τη συμφωνία. «Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Πηγή: AP, AFP, NBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter