ΗΠΑ: Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Κρούγκμαν για τις αυξήσεις επιτοκίων – «Έρχεται ύφεση»

ΗΠΑ: Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Κρούγκμαν για τις αυξήσεις επιτοκίων – «Έρχεται ύφεση»

Κώδωνα κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης εξαιτίας της επιμονής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην αύξηση των επιτοκίων κρούει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο περιθώριο της κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS  και στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η First Republic Bank.

«Όλοι αναρωτιούνται ποιες άλλες νάρκες μπορεί να είναι έτοιμες να εκραγούν», έγραψε ο νομπελίστας οικονομολόγος στη στήλη του στους New York Times την Τρίτη. Ο ίδιος απέρριψε τις «αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις για υπερπληθωρισμό και επικείμενη κατάρρευση του δολαρίου», τονίζοντας ότι οι καταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες συνήθως ανακουφίζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Επιπλέον, ο Κρουγκμαν σημείωσε ότι η απειλή περαιτέρω τραπεζικών εκροών μπορεί να τρομάξει τους δανειστές, ωθώντας τους να δανείζουν χρήματα πιο προσεκτικά. «Πιθανότατα θα έχουμε μπροστά μας μια σοβαρή μείωση των πιστώσεων», είπε, και συμπλήρωσε πως «είναι σαφές ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος πληθωρισμού έχει μειωθεί». Συνεχίζοντας, ο Πολ Κρούγκμαν πρότεινε την επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων, σε αντίθεση με την πρόταση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ο οποίος υποστήριξε την άμεση μείωση τους.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η Fed προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), με τον διοικητή της Τζερόμ Πάουελ να τονίζει πως «όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς διαμήνυσε από πλευράς του».

Πηγή: AFP, Insider Business

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed εν μέσω ανησυχίας για νέα «βουτιά» της Wall Street

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter