ΗΠΑ: Με «παράθυρα» στον αμερικανικό νόμο συνεχίζεται η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Με «παράθυρα» στον αμερικανικό νόμο συνεχίζεται η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Γραφειοκρατικά τερτίπια χρησιμοποιεί η ηγεσία των ΗΠΑ για να παρακάμψει την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τα κράτη παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεχίσει να τροφοδοτεί με όπλα και οπλικά συστήματα το Ισραήλ. Στην παραπάνω αποκάλυψη βόμβα προχωρά η βρετανική εφημερίδα Guardian, έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα που βασίστηκε στην ανάλυση εσωτερικών εγγράφων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που η σφαγή στην Γάζα συνεχίζεται και περισσότεροι από 24.000 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ, η έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν μόνο και αποκλειστικά για την περίπτωση του Ισραήλ -για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες για κατάφορες παραβιάσεις δικαιωμάτων από το 2020, μέχρι και σήμερα (προφανώς)- ειδικές ρυθμίσεις για να παρακάμψουν τα όσα προβλέπει ο νόμος Λίχι.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσιεύματα από τα εσωτερικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκύπτει ότι από το 2020 εντός του Υπουργείου, λειτουργεί μια ομάδα αξιωματούχων υπό τον τίτλο Φόρουμ Εξέτασης του Λίχι για το Ισραήλ (ILVF). Αποκλειστικός στόχος της ομάδας αυτής είναι να ελέγχει εξονυχιστικά τις καταγγελίες που φτάνουν από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Με βάση τις προβλέψεις του νόμου Λίχι, οποιαδήποτε χώρα θέλει στρατιωτική βοήθεια ή εκπαίδευση από τις αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει πρώτα να περάσει από αξιολόγηση σχετικά με τα πεπραγμένα της στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο νόμος απαγορεύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο υπουργείο Άμυνας, να παρέχει κονδύλια, βοήθεια ή εκπαίδευση σε ξένη υπηρεσία ή δύναμη ασφαλείας εάν υπάρχουν «διασταυρωμένες πληροφορίες» ότι αυτές έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδικασίες που ισχύουν ειδικά για το Ισραήλ και δεν ισχύουν ας πούμε σε άλλες «ομάδες» που υπάρχουν για να εξετάζουν την διαδικασία παροχής βοήθειας σε άλλες χώρες (παραδείγματος χάριν στην Ουκρανία ή την Αίγυπτο), έχουν ως εξής. Όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών του ILVF, πρέπει να συμφωνήσουν ότι οι παραβιάσεις όντως συνέβησαν και εν συνεχεία η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να πάρει την έγκριση του υφυπουργού Εξωτερικών. Οποιοδήποτε από τα διάφορα γραφεία που συμμετέχουν στην εκτίμηση μπορεί να στείλει ένα υπόμνημα στον υφυπουργό, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Μεταξύ των γραφείων εντός του Υπουργείου που συμμετέχουν είναι το γραφείο υποθέσεων της Εγγύς Ανατολής, το γραφείο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασίας, το γραφείο πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων και η… αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Για άλλες χώρες όπως οι προαναφερόμενες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ομοφωνία ή συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων γραφείων, όπως και δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμφωνία από τον υφυπουργό.

Επιπλέον σύμφωνα πάλι με την έρευνα του Guardian, πριν από οποιαδήποτε εκτίμηση από πλευράς των αξιωματούχων του Στειτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα πεπραγμένα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το… Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου έχει 90 μέρες για να απαντήσει στις καταγγελίες. Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο για τις υπόλοιπες χώρες.

Σε επικοινωνία του Guardian με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου υποστήριξε ότι θέματα που προκύπτουν από εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου δεν μπορούν να σχολιαστούν, όμως υποστήριξε ότι το ILVF δεν λειτουργεί με υποχρέωση ομοφωνίας για τον νόμο Λίχι και ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για το Ισραήλ ακολουθούνται και για τις υπόλοιπες χώρες.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Διεθνής συναγερμός μετά την κλιμάκωση στα σύνορα Ιράν – Πακιστάν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter