ΗΠΑ: Στενή σχέση της αμερικανικής αστυνομίας με τον ισραηλινό στρατό αποκαλύπτεται από διαρροή εγγράφων

ΗΠΑ: Στενή σχέση της αμερικανικής αστυνομίας με τον ισραηλινό στρατό αποκαλύπτεται από διαρροή εγγράφων
AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Χακαρισμένα αρχεία της αμερικανικής αστυνομίας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ επί δεκαετίες λάμβαναν ανάλυση περιστατικών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης απευθείας από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και ισραηλινές δεξαμενές σκέψης, εκπαίδευση για εγχώριους «μουσουλμάνους εξτρεμιστές» από φιλοϊσραηλινούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και παρακολουθούσε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση των εγγράφων -που κυκλοφόρησαν με το όνομα Blueleaks- από το βρετανικό Guardian δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι αυτό εξισορροπήθηκε από πληροφορίες από άλλες πηγές της Μέσης Ανατολής ή από ομάδες της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ. Ούτε υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φιλο-ισραηλινοί ακτιβιστές υποβλήθηκαν σε ανάλογο έλεγχο.

Σε μια εποχή πολωμένων αντιδράσεων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, η ανάλυση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εύρος της συλλογής αστυνομικών πληροφοριών στις ΗΠΑ και την επιρροή του Ισραήλ και των υποστηρικτών του σε αυτές τις προσπάθειες, και πώς αυτό έχει διαμορφώσει τη μεταχείριση του ακτιβιστών και κοινωνικών κινημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι φιλοπαλαιστίνιοι.

Τα αρχεία BlueLeaks ανακτήθηκαν και κυκλοφόρησαν από αυτοχαρακτηριζόμενους hacktivists τον Ιούνιο του 2020. Περιέχει υλικό από περισσότερες από 200 υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου υλικού πληροφοριών που διανέμεται από ομοσπονδιακούς φορείς.

Πληροφορίες για Μέση Ανατολή

Ένα όργανο του οποίου τα εσωτερικά αρχεία αποκαλύφθηκαν στο χακάρισμα, το LA Clear, είναι επιφορτισμένο με την παροχή «αναλυτικής υποστήριξης και υποστήριξης υποθέσεων» σε έρευνες για ναρκωτικά στη νότια Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.
Παρά τη φαινομενική αποστολή του για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, το αρχείο εκπαιδευτικού υλικού του LA Clear (με την ένδειξη «lacleartraining») που περιλαμβάνεται στα BlueLeaks έχει αρκετές αναλύσεις προηγούμενων επεισοδίων εκτεταμένων συγκρούσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη που προέρχονται απευθείας από το IDF και στενά ευθυγραμμισμένες ισραηλινές δεξαμενές σκέψης.

Ένα από τα έγγραφα είναι μια παρουσίαση σε στυλ PowerPoint της 11ης Απριλίου 2011, με το σήμα και το όνομα του Στρατηγικού Τμήματος του Ισραηλινού Στρατού, και με τίτλο «Κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας». Η παρουσίαση φέρει την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», μια ονομασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για έγγραφα που δεν είναι προς δημοσίευση.

Το έγγραφο βεβαιώνει ότι «υπάρχει πρόσφατα μια απότομη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας που στοχεύουν σκόπιμα σε Ισραηλινούς αμάχους στο νότιο Ισραήλ». Η παρουσίαση προσφέρει στοιχεία που περιλαμβάνουν ισραηλινές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς, την επίθεση σε σχολικό λεωφορείο στο Σαάρ ΧαΝεγκέβ και τη δολοφονία μιας οικογένειας στην «εβραϊκή κοινότητα του Ιταμάρ» στις 11 Μαρτίου 2011.

Το έγγραφο δεν παρουσιάζει τη μακρά ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων της Ιταμάρ, την οποία η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη, και των γειτονικών χωριών. Το 2010, μια έκθεση της Human Rights Watch ξεχώριζε τους εποίκους του Ιταμάρ με ισχυρισμούς για κλοπές γης, επιδρομές σε παλαιστινιακά χωριά και εξωδικαστικές δολοφονίες.

Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίστηκε σε μια έκθεση του 2009 ότι κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Χυτός Μόλυβδος», ο IDF στόχευε αμάχους, πραγματοποίησαν «αδιάκριτες επιθέσεις που δεν έκαναν διάκριση μεταξύ νόμιμων στρατιωτικών στόχων και πολιτικών» και χρησιμοποίησαν πυρομαχικά που περιέχουν λευκό φώσφορο, η χρήση των οποίων εναντίον αμάχων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεξαμενές σκέψεις

Ένα άλλο έγγραφο στο θησαυροφυλάκιο είναι μια εκτενέστερη έκθεση του 2011 που αξιολογεί την «τρομοκρατία από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την Επιχείρηση Χυτός Μόλυβδος» που εκπονήθηκε από το Κέντρο Πληροφοριών και Τρομοκρατίας Μέιρ Αμίτ (ITIC). Η ITIC είναι μια ισραηλινή ερευνητική ομάδα της οποίας ο ιδρυτικός διευθυντής και ο σημερινός διευθυντής ήταν προηγουμένως αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του IDF. Το thinktank φέρεται να διατηρεί γραφείο στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν αναφέρει διακίνηση ναρκωτικών ή εγκληματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Το αρχείο του LA Clear και το πλήθος των BlueLeaks δεν φαίνεται να περιέχουν εναλλακτικές αναφορές για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Μουσουλμανική κοινότητα

Δεν υπάρχουν στοιχεία στο BlueLeaks ότι η μουσουλμανική κοινότητα, όπως το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (Cair) έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους. Το Cair μόλις και μετά βίας αναφέρεται σε μια σειρά τεσσάρων ενημερωτικών δελτίων από την Ομάδα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Τρομοκρατία της Ομάχα που το περιγράφουν ως «συνωμότες στη δίκη των Αγίων Τόπων για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Το 2007, ο Cair ονομάστηκε μαζί με άλλες οργανώσεις ως συνωμότης σε ένα κατηγορητήριο του FBI σχετικά με ένα καταπίστευμα γης που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούσε τη Χαμάς. Το 2010, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε ότι η υπηρεσία είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του οργανισμού, αν και υπήρχαν στοιχεία που συνδέουν τις ομάδες με την οργάνωση. Μια έκθεση του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή του 2013 βρήκε «σημαντικά ζητήματα με τον τρόπο με τον οποίο το FBI εφάρμοσε και διαχειρίστηκε την πολιτική του στο Cair» σε σχέση με την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Νέες πληροφορίες για τους γδυμένους αιχμαλώτους του Ισραήλ

Γάζα: Σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο Παλαιστίνιος ποιητής και ακαδημαϊκός Ρεφαάτ Αλαρίρ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter