ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί με ακύρωση το μέτρο του Μπάιντεν για τη διαγραφή φοιτητικών χρεών

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί με ακύρωση το μέτρο του Μπάιντεν για τη διαγραφή φοιτητικών χρεών

Σε κίνδυνο βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για διαγραφή μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους, όπως φάνηκε την Τρίτη κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές.

Οι περισσότεροι από τους εννέα δικαστές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπερέβη τις δικαιοδοσίες του καθώς ενέκρινε ένα κοστοβόρο πρόγραμμα, χωρίς τη ρητή έγκριση του Κογκρέσου.

Έξω από το κτίριο, στο κέντρο της Ουάσιγκτον, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την απόφαση των δικαστών. «Λέμε στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακούσει τα εκατομμύρια που ζουν με στερήσεις, που θέλουν να ζήσουν όπως η μεσαία τάξη, χωρίς να τους πνίγουν τα δάνεια», είπε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ήταν περιστοιχισμένος από νέους οφειλέτες.

Η δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ελίζαμπεθ Πρελόγκαρ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την προσφυγή τους, κάτι που θα σήμαινε ότι η υπόθεση θα έκλεινε εδώ, χωρίς να υπάρξει μια απόφαση επί της ουσίας του ζητήματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν δεν απορρίψει την υπόθεση, θα μπορούσε αντιθέτως να αδράξει την ευκαιρία για να δηλώσει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να ενεργούν, στα σημαντικότερα θέματα, χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.

«Αυτό θα συνιστούμε πρόβλημα για την ικανότητα λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σχολίασε η προοδευτική δικαστής Κεντάντζι Μπράουν Τζάκσον.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διαγραφή ποσού 10.000 δολαρίων για τους οφειλέτες που κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως και ποσού 20.000 για τους δικαιούχους των υποτροφιών Pell, που χορηγούνται σε φοιτητές προερχόμενους από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Κατατέθηκαν 26 εκατομμύρια αιτήσεις και ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για το κράτος θα ξεπεράσει τα 400 δισεκ. δολάρια.

Τα δικαστήρια ωστόσο μπλόκαραν την εφαρμογή του σχεδίου, εναντίον του οποίου προσέφυγαν Πολιτείες οι οποίες ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και δύο φοιτητές οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να διαγραφεί το χρέος τους. Οι «κόκκινες» Πολιτείες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θα στερήσει χρήματα από τους φορολογούμενους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Πηγή: CNN, ABC

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν διαγράφει φοιτητικά χρέη – Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter