ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίζει τις δυνατότητες για προστασία του περιβάλλοντος

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίζει τις δυνατότητες για προστασία του περιβάλλοντος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μείωσε την Πέμπτη τις επιλογές της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) σχετικά με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές αποφάσεις εδώ και χρόνια.

Οπισθοδρόμηση για το κλίμα

Σε μια απόφαση που αποτελεί οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το δικαστήριο είπε ότι η EPA δεν έχει την δικαιοδοσία να μετατοπίσει την παραγωγή ενέργειας της χώρας πέρα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμο, προς καθαρότερες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. 

Τα μελλοντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να περιοριστούν στα όρια που επιβάλλονται σε συγκεκριμένες μονάδες που χρησιμοποιούν άνθρακα, αντί η κυβέρνηση να πιέζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν από τον άνθρακα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης.

Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητίες

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο σε μια ασυνήθιστη στάση. Οι ενάγοντες – μια ομάδα ρεπουμπλικανικών πολιτειών και εταιρειών άνθρακα – δεν μάχονταν κανέναν συγκεκριμένο κανόνα. Αντίθετα, αμφισβήτησαν μια απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου που έλεγε ότι η EPA θα μπορούσε να εκδώσει το είδος των κανονισμών που εκείνοι αντιτίθεντο.

Η νομική μάχη ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, όταν η EPA εξέδωσε ένα σχέδιο για τη μείωση της ρύπανσης του διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας στις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να λάβουν τα εύσημα για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από πηγές χαμηλότερης εκπομπής ρύπων. Ένας συνασπισμός πολιτειών και εταιρειών άνθρακα υπέβαλε μήνυση, λέγοντας ότι ο νόμος για τον καθαρό αέρα έδωσε στην κυβέρνηση εξουσία μόνο να περιορίσει τη ρύπανση από συγκεκριμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και όχι να απαιτήσει από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να στραφούν σε διαφορετικές μεθόδους παραγωγής.

Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε την επιβολή αυτού του κανόνα, η EPA τον εγκατέλειψε και αντ’ αυτού, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, πρότεινε πρότυπα που θα ρυθμίζουν μόνο τις εκπομπές από μεμονωμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αυτός ο χαλαρός περιορισμός στα αέρια του θερμοκηπίου αμφισβητήθηκε στη συνέχεια από μια διαφορετική σύνθεση πολιτειών και έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών ομάδων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter