ΗΠΑ: Τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εταιρείες συνέχιζαν τις μπίζνες με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

ΗΠΑ: Τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εταιρείες συνέχιζαν τις μπίζνες με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις
AP Photo/David J. Phillip

Την υποκρισία του αμερικανικού λόμπι των πετρελαϊκών εταιρειών- κολοσσών σχετικά με τον ρόλο τους στον πόλεμο της Ουκρανίας έφερε στο φως με στοιχεία ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο κύριος Μενέντεζ στα τέλη Ιουλίου με επιστολή του κάλεσε τρεις από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ να σταματήσουν άμεσα όλες τις δραστηριότητες τους που σχετίζονται με υποδομές ορυκτών καυσίμων στην Ρωσία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία οι SLB (πρώην Schlumberger), Baker Hughes και Halliburton συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητες στην Ρωσία οι οποίες γεμίζουν τα πολεμικά ταμεία της Ρωσίας για να συνεχίσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από τα τελωνεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το B4Ukraine και ελέγχθηκαν για την εγκυρότητα τους από το Associated Press, η Ρωσία το διάστημα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εισήγαγε από τις τρεις εταιρείες τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Σύμφωνα με αναφορά του Guardian για το θέμα, η τεχνολογία αυτή ήταν αναγκαία για την Ρωσία καθώς μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της Ρωσίας είναι σε μεγάλα βάθη ή είναι δύσκολα προσβάσιμα και έτσι εάν δεν είχε πάρει αυτή την τεχνολογία η παραγωγή της θα έπεφτε κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Halliburton σταμάτησε τις δραστηριότητες της στην Ρωσία μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα της εισβολής, η Baker Hughes πούλησε το σύνολο των δραστηριοτήτων της σε ρωσικές εταιρείες εννιά μήνες μετά από την εισβολή, ενώ η SLB σε επικοινωνία που είχε με το Associated Press τον Ιούλιο που μας πέρασε, υποστήριξε ότι θα σταματήσει την εξαγωγή τεχνολογίας της μέσα στις επόμενες δύο ημέρες (σ.σ. από την επικοινωνία με το AP). Η SLB σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζεται μάλιστα να έχει αυξήσει τον όγκο των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία από το 2022 μέχρι σήμερα.

Στην επιστολή του προς τις εταιρείες ο κύριος Μενέντεζ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία σας επιδίωξε να βγάλει κέρδος… όμως δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά, εκτός από το να βγάλει ένα δολάριο». Σημειώνεται πως οι περισσότεροι πετρελαϊκή γίγαντες όπως η Shell και η BP σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία λίγο μετά την εισβολή πέρσι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter