Hyundai Elevate Concept

Hyundai Elevate Concept

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο όχημα με τροχούς και αρθρωτά ρομποτικά πόδια, τα οποία το καθιστούν ικανό να διαβεί και τα πιο κακοτράχαλα εδάφη σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το Hyundai Elevate Concept ντεμπούταρε στο CES 2019 (08-11 Ιανουαρίου) και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, μπορεί να σώσει ζωές. Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι πρώτες 72 ώρες που ακολουθούν μια φυσική καταστροφή, είναι οι πιο κρίσιμες αναφορικά με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Ωστόσο, λόγω της φύσης της καταστροφής (πυρκαγιά, σιεσμός, τυφώνας ή πλημμύρα) δυσχεραίνονται οι ενέργειες των σωστικών συνεργείων για να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο.

Εδώ, έρχεται το Elevate, το πρώτο Ultimate Mobility Vehicle (UMV) της Hyundai, που υιοθετεί τεχνολογίες που εντοπίζονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ρομπότ, επιτρέποντας τη διάβαση σε δύσβατα εδάφη και δυσπρόσιτες περιοχές.

Βοήθεια μετά από σεισμό ή τσουνάμι

Όταν συμβούν δύο τέτοιες καταστροφές, τα σωστικά συνεργεία, μπορούν να βοηθήσουν, μόνο όταν βρίσκονται στα όρια αυτών, περιμετρικά. Το όχημα, όμως, μπορεί να κινηθεί πάνω από τα νερά και τα συντρίμμια. Μάλιστα, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, μπορούν να πάνε στην εξώπορτά τους, με το αυτόνομο Elevate να παρέχει ράμπα εισόδου, με το καροτσάκι των ΑμεΑ, απλά να κυλά προς την καμπίνα.

Σύμμαχος για τους ασθενείς που χρειάζονται επίσκεψη σε γιατρό

Το Elevate έχει την ικανότητα να αλλάξει κατά κάποιον τρόπο «στάση». Η αρχιτεκτονική των ρομποτικών ποδιών με ανώτατη κλίση τις 5 μοίρες, απελευθερώνει τους τροχούς, που μπορούν να κινηθούν σε κάθε κατάσταση. Η παθητική ανάρτηση βελτιώνει την απόδοση της μπαταρίας και ως εκ τούτου, μπορεί να κινηθεί γρήγορα σε αυτοκινητόδρομους. Όμως, κανένα άλλο όπως το Elevate, δεν μπορεί να ξεπεράσει τοίχο ύψους 152 εκατοστών, αλλά ούτε και να διαβεί παντός είδους εδάφος.

Η «ανθρώπινη» συμπεριφορά του

Συνδυάζοντας τη ρομποτική τεχνολογία με την ηλεκτρική, το όχημα μπορεί να μεταβεί εκεί όπου δεν μπορεί κανένα άλλο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα έχει πέσει σε χαντάκι ύψους τριών μέτρων με χιόνι, το Elevate μπορεί να περπατήσει ή να αναρριχηθεί και να επιστρέψει ξανά στον δρόμο απεγκλωβίζοντας τους τραυματίες.

Πηγή: Hyundai

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter