Ιανός: Στο «κόκκινο» η Δυτική Ελλάδα – LIVE η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Ιανός: Στο «κόκκινο» η Δυτική Ελλάδα – LIVE η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Πέμπτης λόγω της επέλασης του «Ιανού». Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα, σε επιφυλακή όλες οι περιφέρειες οι οποίες αναμένεται να δεχθούν πλήγμα από την κακοκαιρία.

Στα νησιά του Ιονίου αλλά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται δυνατές ριπές ανέμου, οι οποίες το απόγευμα της Πέμπτης όπως έγινε γνωστό, εμπόδισαν ακόμη και την προσγείωση πτήσης προς Κεφαλονιά.

Η κακοκαιρία «Ιανός» που έχει τα χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, εκδηλώνει φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, ενώ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο «Ιανός» αναμένεται να «επισκεφθεί» την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Αττική και στη συνέχεια την Εύβοια. 

LIVE εικόνα από την πορεία του «Ιανού»

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές – Πότε και πού θα χτυπήσει ο κυκλώνας

«Ιανός»: Οι πρώτες εικόνες από την Ηλεία (Photos)

Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα στην Πάτρα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και σύμφωνα με την περιφέρεια, «αποφασίστηκε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βάσει του έκτακτου δελτίου που έχει εκδοθεί, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές και υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών».

Διαβάστε επίσης: Ο «Ιανός» έρχεται – Οι πρώτες εικόνες από τη Ζάκυνθο

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε θέσει σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό της περιφέρειας, τα μηχανήματά μας θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία που πιθανόν να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα, ενώ ιδιώτες εργολάβοι ήδη παρεμβαίνουν σε σημεία που υπάρχει ιστορικό επικινδυνότητας».

Επίσης, συνεδρίασε σήμερα στοn Δήμο Πατρέων το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, κακοκαιρίας και στην περιοχή της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον δήμο, κατά την συνεδρίαση τονίσθηκε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου και των συναρμόδιων φορέων θα βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμός φρεατίων, αυλακιών, οδών, κά, που προβλέπονται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου Πατρέων.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κεφαλονιά και Ιθάκη, λόγω «Ιανού»

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Μεσσηνία

Σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην Εθνική Οδό Πύργου – Μεθώνης

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε απόψε η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα ελήφθησαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, και για την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 9:00 σήμερα το βράδυ και για χρονικό διάστημα 48 ωρών ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Ιόνια νησιά 

Μέτρα προστασίας των πολιτών και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκαν, το μεσημέρι, στην έκτακτη σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης , στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Παξών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία που φέρεται να προκαλέσει ο «μεσογειακός κυκλώνας» «Ιανός».

Στην έκτακτη αυτή σύγκλιση, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης και στην οποία συμμετείχε και η περιφερειάρχης Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλο, αποφασίστηκε να γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μέσω των Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων, μετά από συνεννόηση με ΕΛ.ΑΣ. για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια των νησιών, από σήμερα Πέμπτη 17 έως και αύριο το βράδυ, 18 Σεπτεμβρίου, να υπάρχουν μηχανήματα έργου έτοιμα για άμεση ανταπόκριση, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων κάθε νησιού, να παραμείνουν για προληπτικούς λόγους κλειστά τα σχολεία αύριο σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ευπαθείς περιοχές των τοπικών κοινωνιών με την βοήθεια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εθελοντικών Ομάδων, να ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν οι Εθελοντικές Ομάδες και να εφαρμοστούν τα σχέδια “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” από τις Υπηρεσίες ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίησης του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Η κ. Κράτσα ζήτησε, παράλληλα, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, το ρόλο των οποίων χαρακτήρισε «σημαντικό» και τα μέλη τους «απαραίτητους και πολύτιμους εταίρους».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης, ζήτησε «να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων μέσα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων σχεδίων “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη, της ζωής και της περιουσίας του όπως και του περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων. Επίσης, ζήτησε να αξιοποιηθεί και εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στην κατεύθυνση της πλήρους αντιμετώπισης και επίλυσης κάθε προβλήματος που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

Να σημειωθεί ότι οι Περιφερειακές Ενότητες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, «κηρύχθηκαν» από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», ενώ αυτή την ώρα στην Κέρκυρα, που φέρεται να «γλιτώνει από το μάτι του κυκλώνα», σημειώνεται μικρή σε ένταση βροχόπτωση.

Την ίδια ώρα στη Λευκάδα ο δήμος φέρεται να είναι καθόλα έτοιμος, καθώς όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Χαράλαμπος Καλός «τα φαινόμενα της κακοκαιρίας που φέρνει μαζί του ο «Ιανός» φέρεται να πλήττουν κυρίως το Νότιο Ιόνιο, ενώ στο δήμο Λευκάδας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, με συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε προμηνήσει να λάβουμε, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που πιθανόν προκύψουν».

Κεντρική Οδός: Συστάσεις προς οδηγούς

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την Πέμπτη 17/9 και έως το Σάββατο 19/9 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, κατά τόπους καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Το σχετικό αναλυτικό Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως και καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σφοδρότατα φαινόμενα συνιστούμε στους οδηγούς που πρέπει να ταξιδέψουν:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κλείνοντάς παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής, με καλοσυντηρημένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, προκειμένου να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους δήμους-μέλη του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter