Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την προσεχή εβδομάδα αποφάσισε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας.

Οι φοιτητές, οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, καθιστούν με σαφήνεια την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, απαιτούν την απόσυρσή του και τονίζουν πως καμία αναβάθμιση δεν θα υπάρξει παρά μόνον υποτίμηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα οι αξιολογήσεις κόβουν χρήματα από δεκάδες Τμήματα των ήδη υποχρηματοδοτούμενων ελληνικών Πανεπιστημίων. Σύσσωμη η κοινότητα και των μελών ΔΕΠ έχει σταθεί στο πλευρό των φοιτητών με ανακοινώσεις και δυναμική παρουσία στις πορείες.

Τέλος καλούν την ερχόμενη εβδομάδα σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων στις Σχολές και σε πανεκπαιδευτική πορεία την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει τις καταλήψεις  με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο των αντιδράσεων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ιδεοληψίες ενώ ο κόσμος προχωρά μπροστά».

Καμιά απάντηση βέβαια δεν έχει υπάρξει από πλευράς της ΝΔ για την εγκατάλειψη των περιφερειακών ΑΕΙ, όπου τα Συμβούλια Ιδρύματος τα έχουν παραλύσει διοικητικά. Το Documento είχε αναδείξει τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που βιώνουν οι φοιτητές στο Δημοκρίτειο στην Ξάνθη, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Την ίδια ώρα που φοιτητές βρίσκουν κατσαρίδες στο φαγητό τους και δεν έχουν θέρμανση στις εστίες τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ιστορική» μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Διαβάστε επίσης: Γκρεμίζουν τις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με φοιτητές και ακαδημαϊκή κοινότητα η κυβέρνηση

Φοιτητές δύο ταχυτήτων

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για πολυήμερες καταλήψεις, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που, μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα βροντοφώναξαν σήμερα από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! Παρά την καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν στο Κάτω Πολυτεχνείο πραγματοποιώντας ένα μαζικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. 

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, εργατικών σωματείων που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης! 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταργήσει πλήρως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Έχει στόχο να απαξιώσει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή μας προοπτική, να αφήσει χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, να μετατρέψει την εκπαίδευση σε πεδίο κερδοφορίας!  να απαξιώσει τα πτυχία μας, να διαλύσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Αυτές είναι τις τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «είναι θετικά για την κοινωνία»!  Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που πετάνε εκτός των δημοσίων ΑΕΙ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; Θα ωφελήσουν μόνο την παραπάνω πολιτική και τους κολλητούς τους κολλεγιάρχες που θα βρουν πελατεία για να πουλάνε τα «πτυχία» τους. Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις.. αρκεί να ναι χιλιάρικα». Όχι μόνο κανένα όφελος δεν θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί, όποιοι δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα σπουδάζουν ή θα πνίγονται από τα φοιτητοδάνεια, Οξύνοντας έτσι ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. 

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν καταπατάται το Σύνταγμα». Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεά χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, που συνιστά όξυνση της αυταρχικής πολιτικής, και αν περάσει, θα απειλήσει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα! 

Θέλουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να απαξιώσουν τα πτυχία μας! Τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι υπερεξειδικευμένα, και θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για να έρθει στην χώρα το μοντέλο της πολιτικής της «Μπολόνια», που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ, με τα τριετή bachelor/ προπτυχιακά, που θα είναι κουρελόχαρτα, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου έχει εφαρμοστεί. Αποτέλεσμα θα είναι ο κατακερματισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε ένα πλαίσιο ευρύτερης όξυνσης της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η μάζα υπερειξιδικευμένων κατόχων κουρελόχαρτων θα μετατρέψει συνολικά την αγορά εργασίας σε ζούγκλα, οδηγώντας σε έναν διαρκή ανταγωνισμό προς τα κάτω. Εξάλλου, όταν τα υπερεξειδικευμένα «πτυχία» παύουν να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες του εργοδότη, οι αναλώσιμοι πτυχιούχοι θα απολύονται και θα μπαίνουν σε αέναο κυνήγι προσόντων με δικό τους κόστος.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας – μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα- με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ‘ήδη στον πάτο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες τις αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (αλυσίδες, ροές κατευθύνσεις).

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με πειθαρχημένους και πειθήνιους φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς ζωντανές διεργασίες και κινήματα.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα σταθούμε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της πολιτικής της! Το κίνημα του ’06-’07 αποδεικνύει πως μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να την εμποδίσουμε! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει με δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους πανελλαδικά να προχωράμε σε ΓΣ, καταλήψεις και πορείες! Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας την δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση για εργασία το πτυχίο. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Καμία σκέψη για την θέσπιση εξετάσεων για την απόκτηση άδεια άσκησης επαγγέλματος! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο καταλήψεων σε όλες τις σχολές.
  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 18 Γενάρη
  • Καλούμε όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων την Πέμπτη 18 Γενάρη, αμέσως μετά την πορεία ώστε να συντονιστούμε από κοινού.

Οργανώνουμε και μαζικοποιούμε τις καταλήψεις και τις συντονιστικές τους επιτροπές. Προχωράμε σε εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές και σε συντονισμό με την πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της.

Καλούμε όλους/ες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν μαζικά στις ΓΣ των επόμενων βδομάδων!

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα!

Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter