Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με φοιτητές και ακαδημαϊκή κοινότητα η κυβέρνηση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με φοιτητές και ακαδημαϊκή κοινότητα η κυβέρνηση
Επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την στιγμή που φοιτητικοί σύλλογοι στις μεγάλες πόλεις πανελλαδικά αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμάει τα αιτήματα για δημόσια παιδεία.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας της χθεσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανέφερε για τα αιτήματά τους ότι «δεν έχουν καμία τεκμηρίωση. Αναπαράγουν στερεότυπα και ιδεοληπτικές λογικές προηγούμενων ετών, ίσως και δεκαετιών. Τα έχουν καταρρίψει με τη νομοθέτησή τους, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου και ο μόνος ρόλος του είναι να μας θυμίζουν που ήμασταν και που θέλουμε να πάμε. Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο πίσω».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ήμουνα νιός και γέρασα. Θα μπορούσα να πάρω ανακοινώσεις, που διάβαζα ως φοιτητής, όταν λόγω αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε η αναθεώρηση του άρθρου 16. Είχαμε ακριβώς τις ίδιες ανακοινώσεις από νεολαίες κομμάτων της αριστεράς και στη συνέχεια και του ΠΑΣΟΚ. Η δική μας γενιά έχασε δύο εξάμηνα τότε».

Σε ότι αφορά τις καταλήψεις που ήδη έχουν αρχίσει σε κάποιες σχολές, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι a priori δεν πρόκειται ποτέ να θεωρήσουμε νόμιμη μία κατάληψη. Θεωρώ προσωπικά κιόλας ότι η κατάληψη είναι μία παράνομη πράξη. Τώρα ως προς τις κινητοποιήσεις υπάρχει νόμος που διέπει τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις πορείες. Αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί και πρέπει να εφαρμόζεται».

Η καταστολή

Την στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για «απαρχαιωμένες» λογικές σε ότι αφορά το αίτημα της διασφάλισης της δημόσιας παιδείας, ήδη στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν στις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν καταγγελίες φοιτητών για απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ.

Χαρακτηριστικά, στην διάρκεια του παναττικού συλλαλητηρίου, δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να σπρώχνουν φοιτητές έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια τους έριξαν χημικά.

Ο ρόλος του M. Χρυσοχοΐδη

Πριν λίγες μέρες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τον «μίνι ανασχηματισμό» της κυβέρνησης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην τελευταία του θητεία στο συγκεκριμένο υπουργείο, έχει μείνει στην συλλογική μνήμη, ως ο υπουργός που για κάθε κοινωνικό ζήτημα, είχε σαν απάντηση την καταστολή.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από το κυνήγι έφηβων, επειδή παρακολουθούσαν την ταινία «Joker» και ο ξυλοδαρμός των πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Επίσης, από το 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021, όπου ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στις περισσότερες διαδηλώσεις των φοιτητών, υπήρχαν πολλές καταγγελίες για άκρατη βία και καταστολή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter