Ινδονησία: Oταν η γιορτή γίνεται τραγωδία

Ινδονησία: Oταν η γιορτή γίνεται τραγωδία
Εικόνες μετά τη φωτιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ το 1985

Η τραγωδία με τους 174 νεκρούς στην Ινδονησία την κατατάσσει τη δεύτερη πιο πολύνεκρη στα γήπεδα του πλανήτη

Στην Ινδονησία γράφτηκε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του κόσμου, καθώς 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον αγώνα Αρέμα – Περσεμπάγια (2-3) στην πόλη Μαλάνγκ. Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν, το Documento γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει τις πλέον αιματοβαμμένες στιγμές στα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τραγωδίας της θύρας 7.

Περού – 1964

Η μεγαλύτερη τραγωδία μέχρι σήμερα στον ποδοσφαιρικό κόσμο συνέβη στο Εστάντιο Νασιονάλ της Λίμα, όπου 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Στον αγώνα Περού – Αργεντινή το 1964 μόλις ο ρέφερι της συνάντησης ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων φίλαθλοι του Περού προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ άλλοι προσπάθησαν να φύγουν αλλά βρήκαν κλειστές τις θύρες. Εκατοντάδες φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία.

Γκάνα – 2001

Τον Μάιο του 2001 126 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στην Γκάνα μετά το τέλος του αγώνα Χαρτς – Κουμάσι. Οι οργισμένοι από την ήττα της ομάδας τους οπαδοί της Κουμάσι έσπαγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και μόλις επενέβη η αστυνομία κάνοντας χρήση χημικών οι φίλαθλοι που θέλησαν να φύγουν από το γήπεδο βρήκαν τις θύρες κλειστές. Τραγικός απολογισμός: 101 νεκροί.

Αγγλία – 1989

Στις 15 Απριλίου 1989 έχασαν τη ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Νότιγχαμ. Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα μπήκαν στο γήπεδο εκατοντάδες υπεράριθμοι φίλοι της Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα άλλοι να ποδοπατηθούν και άλλοι να πεθάνουν από ασφυξία στα κιγκλιδώματα.

Νεπάλ – 1988

Περισσότεροι από 90 οπαδοί σκοτώθηκαν στο Εθνικό Στάδιο στο Κατμαντού όταν ξέσπασε χαλαζοθύελλα και όλοι έτρεξαν να φύγουν από τις εξέδρες αλλά βρήκαν τις θύρες κλειδωμένες.

Αίγυπτος – 2012

Τον θάνατο βρήκαν 74 φίλαθλοι στον αγώνα Αλ Μάσρι – Αλ Αχλί 3-1 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Μετά το ματς ακολούθησαν αιματηρά επεισόδια όταν οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο.

Αργεντινή – 1968

Το «superclásico» της Αργεντινής ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς στο Μονoυμεντάλ του Μπουένος Αϊρες στις 23 Ιουνίου 1968 βάφτηκε με αίμα όταν μετά το τέλος του αγώνα φίλαθλοι που δοκίμασαν να βγουν πρώτοι από τη θύρα 12 του σταδίου τη βρήκαν κλειστή, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν από τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν και να πεθάνουν από ασφυξία. Απολογισμός: 71 νεκροί.

Ρωσία – 1982

Xάος στο φινάλε του αγώνα του Κυπέλλου UEFA Σπαρτάκ Μόσχας – Χάαρλεμ στο Στάδιο Λουζνίκι κατά την αποχώρηση των φιλάθλων της Σπαρτάκ από τη μοναδική θύρα που ήταν ανοιχτή. Η ομάδα τους σκόραρε, με αποτέλεσμα κάποιοι να επιστρέψουν και να πέσουν πάνω σε αυτούς που αποχωρούσαν. Επισήμως οι νεκροί ήταν 67. Ανεπίσημα όμως –καθώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ– οι νεκροί έφτασαν τους 340.

Σκωτία – 1971

Τους 66 έφτασαν οι νεκροί στο ντέρμπι Ρέιντζερς – Σέλτικ στις 2 Ιανουαρίου 1971. Οι φίλοι της Ρέιντζερς άρχιζαν να φεύγουν μαζικά όταν η ομάδα τους ισοφάρισε στο 90΄. Κάποιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν, ένας από αυτούς έχασε την ισορροπία του και το κακό δεν άργησε να γίνει.

Αγγλία – 1985

Στις 11 Μαΐου 1985 ξέσπασε φωτιά σε μια από τις ξύλινες εξέδρες του γηπέδου της Μπράτφορντ στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομώνυμης ομάδας με τη Λίνκολν Σίτι. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών χρειάστηκαν μόλις πέντε λεπτά για να παραδοθεί στις φλόγες ολόκληρη η κεντρική εξέδρα, με αποτέλεσμα η γιορτή για την άνοδο της Μπράτφορντ να εξελιχθεί σε τραγωδία με 56 νεκρούς και 265 τραυματίες.

Αίγυπτος – 1974

Στις 17 Φεβρουαρίου 1974 μετά την είσοδο περισσότερων από 70.000 φιλάθλων σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων στον τελικό Κυπέλλου της χώρας, 48 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 47 τραυματίστηκαν.

Τουρκία – 1968

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1968 στο στάδιο της Καισάρειας Καϊσερί Ατατούρκ και στο ημίχρονο του αγώνα Καϊσερί – Σιβασπόρ βρήκαν τον θάνατο 44 φίλαθλοι έπειτα από βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων στο ημίχρονο του αγώνα. Κάποιοι από αυτούς ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια να αποχωρήσουν.

Νότια Αφρική – 2001

Στο στάδιο Ελις Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Απριλίου 2001 στον αγώνα Ορλάντο Πάιρατς – Κάιζερ Τσιφς όταν χιλιάδες οπαδοί προσπάθησαν να μπουν στο ήδη γεμάτο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων είχε τραγική κατάληξη.

Νότια Αφρική – 1991

Δέκα χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου 1991, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επεισοδίων που ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς των Ορλάντο Πάιρατς και των Κάιζερ Τσιφς.

Βέλγιο – 1985

Μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες ήταν αυτή στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών στις 29 Μαΐου 1985. Πριν από την έναρξη του τελικού του τότε Κυπέλου Πρωταθλητριών μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους Βρετανοί οπαδοί εισέβαλαν σε κερκίδα στην οποία βρίσκονταν εκείνοι της ιταλικής ομάδας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 600.

Σκωτία – 1902

Η «καταστροφή του Αϊμπροξ» ήταν η πρώτη τραγωδία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Στο 51ο λεπτό του αγώνα ανάμεσα στην εθνική Σκωτίας και την Αγγλία μέρος της ξύλινης κερκίδας του Αϊμπροξ Παρκ κατέρρευσε. Τραγικός απολογισμός: 25 νεκροί και 517 τραυματίες.

Ελλάδα – 1981

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε την ΑΕΚ 6-0 στις 8 Φεβρουαρίου 1981 και οι φίλαθλοί του έτρεξαν να βγουν από το γήπεδο για να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές. Όμως η μεγάλη σιδερένια πόρτα της θύρας 7 ήταν κλειστή. Στον συνωστισμό κάποιος φίλαθλος γλίστρησε στα σκαλιά αλλά όσοι έρχονταν από πίσω δεν κατάλαβαν μες στη φασαρία τι γινόταν μπροστά τους, με αποτέλεσμα 21 ψυχές να χαθούν άδικα, οι περισσότεροι από ασφυξία.

Γαλλία – 1992

Η τραγωδία συνέβη στις 5 Μαΐου 1992 στην Κορσική, όπου 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.300 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε κερκίδα στο Στάδιο Αρμάντ-Τσέζαρι στον ημιτελικό Κυπέλλου Μπαστιά – Μαρσέιγ.

Διαβάστε επίσης

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός στην Ινδονησία – Νεκρά 32 παιδιά μετά τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ινδονησία: Στους 124 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την τραγωδία σε αγώνα ποδοσφαίρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter