Ινστιτούτο Reuters: Έκθεση – κόλαφος για τα ελληνικά ΜΜΕ – Μόλις το 7% πιστεύει στην ανεξάρτητη λειτουργία τους

Ινστιτούτο Reuters: Έκθεση – κόλαφος για τα ελληνικά ΜΜΕ – Μόλις το 7% πιστεύει στην ανεξάρτητη λειτουργία τους

Στον πάτο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Ελλάδα με τους πολίτες να δυσπιστούν ως προς την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Reuters και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το 2022 σχετικά με την ψηφιακή ενημέρωση, μόλις το 7% των πολιτών πιστεύει ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα λειτουργούν απαλλαγμένα από κυβερνητικές και πολιτικές επιρροές, ποσοστό που φέρνει την χώρα στην τελευταία θέση ως προς την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας και  αποδεικνύει πως οι πολίτες χάνουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης.

Όπως σχολιάζει η έκθεση, υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου η έλλειψη εμπιστοσύνης στα μέσα συνδέεται στενά με παρεμβάσεις πολιτικών και επιχειρηματιών οι οποίοι ασκούν επιρροή. Πρόκειται όπως επισημαίνει για ένα ζήτημα το οποίο συμβαίνει κυρίως στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη που ολιγάρχες κοντά στα κυβερνώντα κόμματα ελέγχουν μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης ή κυβερνήσεις αποκρύπτουν τακτικά γεγονότα που δεν είναι της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό συμβαίνει στη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία με τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν πως τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν χωρίς πολιτικές, επιχειρηματικές παρεμβάσεις και επιρροές να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ωστόσο, ακόμα πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά σε νοτιότερες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, με το ποσοστό των πολιτών να φτάνει το 13%. Στην Ελλάδα μόλις το 7% πιστεύει στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία που λειτουργεί απαλλαγμένη από κυβερνητικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις, ποσοστό ιδιαίτερα απογοητευτικό για μια δημοκρατική χώρα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter